schilderijen schoonmaken

Schilderijen schoonmaken

Het schoonmaken van schilderijen is een behandeling die bij ieder schilderij weer anders zal zijn. Elk verf of vernis oppervlak is verschillend van structuur en samenstelling. Daar houdt de restaurator rekening mee  bij de keuze van de middelen en technieken tijdens schilderijen schoonmaken. Reinigingstechnieken uitzoeken en toepassen is een van de handelingen die ik (Marjan de Visser) het meest uitdagend vindt, vooral bij moderne schilderijen.

De samenstelling van het vuil is bepalend bij schilderijen schoonmaken De uitdaging is om het juiste reinigingsmiddel te mengen. In het restauratie atelier Marjan de Visser gebruik ik en mijn collega’s voor het schoonmaken van schilderijen The Modular Cleaning Program (the MCP). Dit is een methode waarbij twee waarden van het vuile oppervlak worden gemeten: de zuurtegraad (pH) en de geleidbaarheid (mS). Met buffers, metaalbinders (chelators) en zepen (surfactant)  samen ca. 22 flesjes op waterbasis kunnen snel en eenvoudig veel getest worden uitgevoerd.

Voor ieder schilderij, gevernist of ongeverniste verflagen is een mengsel te maken dat het vastzittend vuil, vloeistof spetters, nicotineaanslag, insectensecretie, verfspetters en dergelijke kunnen worden verwijderd. De ene keer kiest de restaurator voor het schoonmaken met wattenstaafje en of penselen en een andere keer wordt het water mengsel in een gel of emulsie gebonden. De foto op deze pagina laat een reiniging zien van een olieverf schilderij met een gele nicotine laag dat wordt verwijderd met een  Pemulen TR2 gel.

Een schilderij schoonmaken is niet alleen belangrijk omdat het schilderij er weer mooier door wordt bevonden maar het is ook belangrijk omdat een schoon schilderij langer mee gaat. Een schilderij reinigen lijkt makkelijk maar als de verkeerde middelen worden gebruikt kan de verf of het vernis ook worden beschadigd. Een schilderij geschilderd met olieverf zal dan ook een heel andere benadering vragen dan een acrylverf schilderij of een tempera schilderij. Daarom is een onderzoek naar de samenstelling van de gebruikte materialen voorafgaand aan het testen en het reinigen erg belangrijk voor het behoud van het schilderij. 

 

 

Schilderij schoonmaken. Nicotine verwijderen van ongeverniste schilderij met Pemulen gel.

schilderij schoonmaken. Nicotine verwijderen van ongeverniste verflagen met Pemulen gel.

Recent Posts

Dionys

Gallery

This gallery contains 5 photos.

Dionys Nijmegen is zijn volledige naam en hij was een achttiende eeuwse kunstenaar afkomstig uit Rotterdam. Hij is bekend om zijn interieurstukken die hij schilderde.  In 2015 restaureerde ik ook al een werk van Dionys. Dat was een plafondstuk afkomstig uit … Continue reading

 1. petrus van schendel Comments Off on petrus van schendel
 2. s’MAAK Comments Off on s’MAAK
 3. Dit is Zeeland Comments Off on Dit is Zeeland
 4. Mesdach Comments Off on Mesdach
 5. Marya Albrecht Comments Off on Marya Albrecht
 6. Gamblin Colors retouching paint Comments Off on Gamblin Colors retouching paint
 7. tear mending Comments Off on tear mending
 8. XRF Comments Off on XRF
 9. NANNINGA Comments Off on NANNINGA
 10. Johnson van ceulen Comments Off on Johnson van ceulen
 11. Jonson van Ceulen Comments Off on Jonson van Ceulen
 12. Cobra Museum Constant Ruimte + Kleur Comments Off on Cobra Museum Constant Ruimte + Kleur
 13. Cobra Museum Amstelveen Comments Off on Cobra Museum Amstelveen
 14. Workshop MASTERING FILLS-INPAINTING Comments Off on Workshop MASTERING FILLS-INPAINTING
 15. museum MORE Comments Off on museum MORE
 16. JAN SCHOONHOVEN Comments Off on JAN SCHOONHOVEN
 17. Cornelius Johnson Comments Off on Cornelius Johnson
 18. tear repair with needle and thread Comments Off on tear repair with needle and thread
 19. pigment identification Comments Off on pigment identification