De verdwenen Kathedraal van Cuypers

De verdwenen Kathedraal van Cuypers 

De officiële opening van de Verdwenen Kathedraal van Cuypers is op  27 oktober 2018. Het museum maakt tentoonstellingen onder de noemer: Collectielab   Het Museum nodigt zo kijker uit om mee te denken over het religieus erfgoed. De bezoeker kan zelfs haar kennis delen over de Kathedraal van Cuypers die al na ca. 100 jaar verdween omdat ze in slechte staat verkeerde. De kathedraal bleek gebouwd op een oude rivierbedding en. ‘Er vielen op het laatst stenen naar beneden, de situatie was gevaarlijk’ . Op de tentoonstelling ziet u beelden, objecten, schilderijen uit de kathedraal. Ook zijn er tekeningen van de kathedraal te zien van tijdens de sloop.

De verdwenen Kathedraal van Cuypers

in het collectielab aan het werk

Restauratie van schilderij

Voor deze tentoonstelling De verdwenen Kathedraal van Cuypers is Marjan de Visser gevraagd voor de restauratie van schilderijen. Samen met stagiaire Antonia Otten is een van de twee engelen schilderijen gereinigd van een zwarte laag roet, maar ook schimmel en insectensecretie. Het bladgoud werd weer blinkend!

schilderij reinigen

reiniging van het bladgoud

Bij het schoonmaken van het schilderij is De verflaag is met andere middelen gereinigd dan het bladgoud. De rode verflaag was zeer kwetsbaar, maar de restauratietechniek heeft ervoor gezorgd dat het toch mogelijk bleek om het schilderij te reinigen.

Bekijk hier de video’s over schilderij reinigen

reiniging van bladgoud & reiniging schilderij

De verdwenen Kathedraal van Cuypers

reiniging van verfoppervlak