Peter Stuyvesant collectie

Kinderspeeltuin, een schilderij in olieverf door Lucebert geschilder in 1961, gemaakt speciaal voor de  Peter Stuyvesant collectie.

Iedereen kent toch dat sigaretten merk!

Ook mijn moeder rookte vroeger sigaretten van Stuyvesant. Ik moest ze halen bij het cafe om de hoek ‘Cafe Wolf’ in Markelo. Ik herinner me nog het grapje dat de man daar altijd maakte  ‘zand in stuiver of stuiver in zand’. Ik had toen der tijd in de jaren 70 van de 20e eeuw een rijksdaalder bij me. En daar is die collectie van opgebouwd, maar dat wist ik toen nog niet.

De Stuyvesant-collectie was van tabaksfabrikant British American Tobacco. Het bestaat uit schilderijen, aquarellen, tekeningen, grafisch werk, sculpturen en foto’s. In 1960 heeft de Turmac-directeur Alexander Orlow aan 13 kunstenaars, waaronder Armando, Lucebert en Klaas Gubbels de opdracht gegeven een groot schilderij te maken voor in de fabriekshallen om die aantrekkelijker te maken voor het personeel. Het werk van Lucebert meet 150x200cm.

 

Het werk is in 2010 geveild, en de huidige eigenaren zijn Anja en Henk van den Berg. Om de condities te verbeteren gaven zij aan mij de opdracht het schilderij ‘Kinderspeelplaats’ te conserveren.  Het schilderij is te zien in hun galerie in Heerjansdam:  Bergarde Galleries

Marjan de Visser conserveert ‘kinderspeeltuin’ uit 1961 door Lucebert, in Bergarde Galleries

 

 

 

Please follow and like us:
error