Nieuwe Nuances in het Cobra Museum

De tentoonstelling  Nieuwe Nuances in het Cobra Museum is van 12 Jul 2019 – 01 Dec 2019. 

Het Cobra Museum brengt deze zomer een tentoonstelling over de kunstenaressen die verbonden waren aan de Cobra-beweging. Op hun website staat het al aangekondigd als ‘Nieuwe Nuances’ in het Cobra Museum. Sommige van hen ken ik. Helaas zijn er ook enkele van hen volledige vergeten.

nieuwe nuances in het cobra museumEen van de schilderijen uit Nieuwe Nuances is een bruiklenen uit het Stedelijk Museum Schiedam.

Een fors schilderij van Dora Tuynman. Voor bruikleen wordt het door mij tentoonstellings-klaar gemaakt. Zo aan het werk te zien is het een dame met veel kracht en temperament. Jammer dat ik zo weinig van haar weet, het werk maakt me nieuwsgierig. In de jaren 60 van de 20e eeuw heeft het museum een tentoonstelling aan haar gewijd.

Toch is er op het internet al veel informatie over haar te vinden.

Er wordt de catalogus van haar uit 1991 aangeboden. Direct besteld. En op de site van het Cobra museum wordt een biografie over haar vermeldt. Bij Kunstenmakelaardij Metzemaekers vind ik een tekst over Dora haar werk en leven (uit 24 mei 2017, gebaseerd op een tekst van Marianne Vermeijden uit 1991).

Het RKD  heeft een serie foto’s van  Dora Tuynman.

Die zijn gemaakt door Cor Dekkinga. Ze werkte in Parijs in de jaren 60 van de 20e eeuw. Ze had een atelier in het pand in rue Santeuil. Haar atelier was boven dat van Corneille. Op een van de foto’s zie ik een detail van het schilderij dat nu in mijn atelier staat. Langzaam komt de kunstenaar en mens Dora voor mij tot leven.

nieuwe nuances in het cobra museum

Dora Tuynman in rue Santeuil Parijs

nieuwe nuances in het cobra museum

Dora in haar atelier in het pand in rue Santeuil te Parijs

Onderzoek

Het is belangrijk voor mij om een kunstenaar en het oeuvre te onderzoeken voordat ik aan een conservering begin. Ik leef me in, in de materie, techniek maar ook de beeldtaal. Zo kom ik ook dichter bij de persoon achter de creatieve uiting. Vanaf juli is het te zien in Nieuwe Nuances in het Cobra Museum.

tekst over Dora Tuynman door Metzemaekers op basis van een tekst van Marianne Vermeijden in de NRC op 16 november 1991