Lucebert

lucebert

restauratie wandschildering ‘Vrede is eten met muziek’,

Dit is de titel van de wandschildering die Lucebert speciaal schilderde in opdracht van het Dalton Werkmancollege in Groningen. Op verzoek van oud docenten die zich hard maken voor het voortbestaan van dit werk werd Marjan de Visser in februari 2012 gevraagd de condities te beoordelen want men vreesde het ergste. Een project was geboren en het schilderij kreeg een eigen blog. Bijna twee jaar verder heeft het project in het NRC en de Volkskrant gestaan, en is een rekening geopend voor fund raising om de schildering te conserveren.

In juni 2014 is de restauratie van de wandschildering van Lucebert uitgevoerd. Het Groninger Museum had het transport en de locatie gefaciliteerd. De restauratie duurde drie weken en werd door Marjan de Visser samen met twee collega’s uitgevoerd, Susan Smelt en Josien van der Werf. Na de afronding van de restauratie is de wandschildering overgebracht naar het Groninger Museum. Waar het tot en met september 2014 was te zien.

lucebert

‘vrede is eten met muziek’ 1985 van Lucebert

Wandschildering ‘Vrede is eten met muziek’  in Museum Kranenburgh ‘Thuis in Bergen’

Vanaf november 2014 tot en met april 2015 was de wandschildering ‘Vrede is eten met muziek te zien in de tentoonstelling ‘Thuis in Bergen’ in het Museum Kranenburg. Ter herdenking dat twintig jaar geleden Lucebert overleed. Hij was een van de grote Nederlands kunstenaar van de 20e eeuw. Lucebert is de pseudoniem voor Lubertus Jacobus Swaanswijk. Hij was zowel schilder als dichter en woonde lange tijd in Bergen Noord-Holland.

lucebert-kranenburgh maart 2015In het museum is ook Lucebert zijn atelier nagebouwd. Veel van de inventaris is daar te zien. De planken vloer, de schildersezels, de tafels. De bezoeker mag in zijn boekenkast kijken, bladeren in de boeken, aan zijn bureau plaatsnemen en al zijn verfpotjes en penselen bekijken.

lucebert-werktafel maart 2015Een spannende aangelegenheid voor mij als restaurator van zijn schilderijen en voor het team Redlucebert. Samen bezochten wij de tentoonstelling op zaterdag 8 maart 2015. Voor ons was het een prachtig moment om elkaar te ontmoeten onder de wandschildering ‘Vrede is eten met muziek’ dat door mij werd gerestaureerd dankzij de oneindige vasthoudendheid en energie van het team Redlucebert.

nagebouwde atelier lucebert-kranenburgh maart 2015 

zie: http://lucebertoptafel.blogspot.nl/

zie ook RTVNoord: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=115037

zie ook het NRC: http://archief.nrc.nl/index.php/2012/November/6/Overig/nhnl01002/Reddingsactie+voor+wandschildering+Lucebert+in+Groningse+middelbare+school/check=Y

zie ook de Volkskrant: Wie betaald restauratie Lucebert

lucebert ‘vrede is eten met muziek’

 

Geef een reactie