schilderijen schoonmaken

Schilderijen schoonmaken

Het schoonmaken van schilderijen is een behandeling die bij ieder schilderij weer anders zal zijn. Elk verf of vernis oppervlak is verschillend van structuur en samenstelling. Daar houdt de restaurator rekening mee  bij de keuze van de middelen en technieken tijdens schilderijen schoonmaken. Reinigingstechnieken testen en toepassen is een van de restauratiehandelingen die ik (Marjan de Visser) in mijn werk het meest uitdagend vindt. En dan vooral bij ongeverniste moderne schilderijen.

schilderijen schoonmaken

schilderijen schoonmaken

De samenstelling van het vuil is bepalend bij schilderijen schoonmaken De uitdaging is om het juiste reinigingsmiddel te mengen. In het restauratie atelier Marjan de Visser gebruik ik en mijn collega’s voor het schoonmaken van schilderijen The Modular Cleaning Program (the MCP). Dit is een methode waarbij twee waarden van het vuile oppervlak worden gemeten: de zuurtegraad (pH) en de geleidbaarheid (mS). Met buffers, metaalbinders (chelators) en zepen (surfactant)  samen ca. 22 flesjes op waterbasis kunnen snel en eenvoudig veel getest worden uitgevoerd.

Voor ieder schilderij, gevernist of ongeverniste verflagen is een mengsel te maken dat het vastzittend vuil, vloeistof spetters, nicotineaanslag, insectensecretie, verfspetters en dergelijke kunnen worden verwijderd. De ene keer kiest de restaurator voor het schoonmaken met wattenstaafje en of penselen en een andere keer wordt het water mengsel in een gel of emulsie gebonden. De foto op deze pagina laat een reiniging zien van een olieverf schilderij met een gele nicotine laag dat wordt verwijderd met een  Pemulen TR2 gel.

Een schilderij schoonmaken is niet alleen belangrijk omdat het schilderij er weer mooier door wordt bevonden maar het is ook belangrijk omdat een schoon schilderij langer mee gaat. Een schilderij schoonmaken lijkt makkelijk maar als de verkeerde middelen worden gebruikt kan de verf of het vernis ook worden beschadigd. Een schilderij geschilderd met olieverf zal dan ook een heel andere benadering vragen dan een acrylverf schilderij of een tempera schilderij. Daarom is een onderzoek naar de samenstelling van de gebruikte materialen voorafgaand aan het testen en het reinigen erg belangrijk voor het behoud van het schilderij. 

Meest recente berichten

Hans von Bartels Katwijks Museum

Galerij

Deze galerij bevat 2 foto's.

Hans Von Bartels Katwijks Museum. De tentoonstelling is getiteld ‘Schilder tussen het vissersvolk’, en is te zien vanaf 10 juli 2018. Hans von Bartels  schildert in heftige kleuren en verfstreken het harde leven van de Katwijkers in de 19e eeuw. Von Bartels was … Lees verder

 1. De stier van Paulus Potter Reacties staat uit voor De stier van Paulus Potter
 2. internship Reacties staat uit voor internship
 3. schilderij restauratie 2016 Reacties staat uit voor schilderij restauratie 2016
 4. vernisafnametesten op 17e eeuws Lak-kabinet Reacties staat uit voor vernisafnametesten op 17e eeuws Lak-kabinet
 5. Museum Voorlinden toont werk van Martin Puryear Reacties staat uit voor Museum Voorlinden toont werk van Martin Puryear
 6. restauratie schilderij Reacties staat uit voor restauratie schilderij
 7. Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh Reacties staat uit voor Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh
 8. Dionys Reacties staat uit voor Dionys
 9. petrus van schendel Reacties staat uit voor petrus van schendel
 10. s’MAAK Reacties staat uit voor s’MAAK
 11. Dit is Zeeland Reacties staat uit voor Dit is Zeeland
 12. Mesdach Reacties staat uit voor Mesdach
 13. Marya Albrecht Reacties staat uit voor Marya Albrecht
 14. Gamblin Colors retouching paint Reacties staat uit voor Gamblin Colors retouching paint
 15. tear mending Reacties staat uit voor tear mending
 16. XRF Reacties staat uit voor XRF
 17. NANNINGA Reacties staat uit voor NANNINGA
 18. Johnson van ceulen Reacties staat uit voor Johnson van ceulen
 19. Jonson van Ceulen Reacties staat uit voor Jonson van Ceulen