schilderij restaurator marjan de visser

Schilderij restaurator Marjan de Visser over opleiding, kennis en specialisatie

Schilderij restaurator Marjan de Visser restaureert schilderijen. Hiervoor behaalde zij veel certificaten bij masterclasses. Marjan is gespecialiseerd in new cleaning methods. Haar motto is life long learning.

schilderij restaurator marjan de visseropleiding schilderij restaurator

In 1992 startte Marjan de Visser haar praktijkopleiding. Dit deed ze in het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Al na twee jaar later richtte zij in Den Haag haar eigen schilderijen restauratieatelier op. Sindsdien restaureert Marjan de Vissers schilderijen in haar eigen atelier.

Daarvoor behaalde Marjan haar Bachelors in de schilderkunst. Deze opleiding volgde zij aan de Kunstacademie te Arnhem. Vervolgens behaalde zij een extra Certificaat Scheikunde. Daarnaast heeft Marjan vele certificaten behaald. De meeste zijn op gebied van conservering en restauratie. Maar ook voor preventieve conservering van kunstobjecten.

Haar motto is: “Life long learning is waar ik me prettig bij voel en wat ik belangrijk vind”.

schilderij restauratie certificaten

Schilderij restaurator Marjan de Visser

Schilderij restaurator Marjan de Visser foto Ralph Kämena 2016

De certificaten werden behaald bij opleiding instituten in binnen en buitenland. Zoals bij het RCE (Rijks Cultureel erfgoed) Amsterdam. En ook bij Stichting SRAL in Maastricht. In het buiteland bij IAP in Londen. Maar ook bij INP Parijs,. Tot slot is dit ook mogelijk bij de vereniging Restauratoren Nederland. Marjan haar specialisatie is reiniging van ongeverniste en geverniste olieverf schilderijen. Maar zeker ook ongeverniste acrylverf schilderijen. Marjan reinigt volgens de New Cleaning methods, ontwikkeld door Richard Wolbers. Momenteel onderzoekt zij de mogelijkheden van acrylverf reiniging met mircro emulsies. Eveneens door Wolbers in de schilderij restauratie geïntroduceerd. Daarom volgde ze in augustus van 2014 de workshop CAPS’Cleaning of Acrylic Painted Surfaces’. Deze werd gegeven in Ottawa bij het Canadian Conservation Institute.

schilderij restaurator marjan de visser 2009

schilderij restaurator marjan de visser 2009

ervaring schilderij restaurator

Marjan de Visser restaureert graag schilderijen uit haar favoriete kunstperiodes. Dit  zijn: ‘de Ploeg’ Schilders uit Groningen 1e helft 20e eeuw. Daarnaast de internationale kunstenaars beweging CoBra 2e helft 20e eeuw.  Zeker ook moderne schilderkunst uit de 20e eeuw en de hedendaagse schilderkunst. Maar ook schilderijen uit de 17e eeuw. Het geldt zowel voor schilderijen op linnen en paneel. Sinds 1994 ook schilderijen afkomstig uit Indonesië. Daar heeft ze een kleine  klantenkring. Dit zijn de zogenaamde  ‘Mooi Indië” schilderijen. Het betreft kunstenaars zoals G.P. Adolfs, Annemarie Blaupot Ten Cate. Maar ook C.L. Dake, Leo Eland en  Auke Sonnega.

schilderij restauratie ervaring in het buitenland

Hierdoor is Marjan haar interesse gewekt voor de invloed van het tropische kimaat op olieverfschilderijen. Want de temperatuur (T) is in de tropen vele malen hoger. En ook de luchtvochtigheid (RV) is het gehele jaar door hoog. Maar liefst twee keer restaureerde Marjan in Jakarta. Dit waren schilderijen van Indonesische kunstenaars als  Affandi, Sudjojono, Lee Man Fong en Hendra Gunawan.

Restauratie en conservering project Landhuis Bloemhof op Curacao in 2008

Marjan de Visser restaureert ook schilderijen op Curaçao. Daar werkte zij vanaf 2005 vier maal. De eerste keer was op uitnodiging van Stichting Landhuis Bloemhof, waarvoor Marjan de collectie moderne kunst behandelde. Andere opdrachten waren twee19e eeuwse portretten van Landhuis Rooi Catootje en het Joods Cultureel Historisch Museum.

Schilderij restaurator en Museoloog

Naast schilderij restaurator behaalde Marjan de Visser in 2011 haar Mastertitel Museologie. Dit deed zij aan de Reinwardt Academie te Amsterdam. Dit stelt Marjan in staat om musea extra services te verlenen. Marjan denkt mee over collectie management. Ook schrijft zij bijlagen over hanteren van kunstwerken. Eveneens voert zij en risico analyses uit in depots. Voor het Erfgoedhuis Zuid-Holland werd Marjan meerdere malen gevraagd voor de cursus Beheer en Behoud. Dit deed zij samen met Judith Tegelaers. Eveneens droeg zij bij aan de 1-meting van het Maritiem Museum in Rotterdam in 2013. In 2014 werd Marjan de Visser gevraagd  voor het project ‘Dan doen we het zelf toch’. Dit om de beheer en behoud cursus te geven voor vrijwilligers in de museum sector. De initiatiefnemer was het Fonds 1818.  Marjan de Visser haar Curriculum Vitae, en Masters scriptie zijn op aanvraag verkrijgbaar.

schilderij restaurator Marjan de Visser 2002

schilderij restaurator Marjan de Visser 2002