Dino-Lite digitale microscoop

Dino-Lite digitale microscoop

Dinolite artikel mdv 2013 PDF

Door het delen van mijn ervaringen over het gebruik van de Dino-Lite digitale microscoop  bij restauraties onderzoek ik de mogelijkheden en beperkingen van de digitale microscopie met USB aansluiting bij restauratie en conservering van kunst en cultureel erfgoed.

Dino-lite in restauratie

Voor dit onderzoek heb ik enkele collega’s uit verschillende disciplines gevraagd welke digitale microscoop zij gebruiken en wat zij er mee doen en wat hun ervaringen zijn. In het Teylers Museum gaf ik hierover in samenwerking met Jan van Breenen van Digiformat, op 16 mei 2013 een korte presentatie tijdens een werkbezoek dat werd georganiseerd door de sectie historische binnenruimtes van Restauratoren Nederland (RN). Het is mijn bedoeling om nog meer ervaringen van collega’s te verzamelen met de gedachte de mogelijkheden te delen op de site van RN en de beperkingen te inventariseren. Zelf ontdekte ik dat de beperkingen niet alleen liggen in de apparaten zelf, maar ook bij mijzelf of mijn laptop.

Dino-Lite modellen

Tijdens mijn zoektocht naar betaalbare en kwalitatief toch goede microscopen kwam ik via Han Boersma in contact met de digitale microscopie en het merk Dino- Lite. De ‘handheld’ microscoop is inderdaad zeer handzaam, er zijn meer dan 70 modellen en toepassingsmogelijkheden voor professionals uit verschillende bedrijfstakken. De Dino-Lite reeks heeft meerdere aansluitmogelijkheden, USB, TV of VGA, evenals gespecialiseerde verlichting, zoals ultraviolet of infrarood, en talrijke vergrotingsopties met daarbij een breed scala aan statieven en accessoires. De Dino-Lite wordt standaard geleverd met Dino Capture software, de die steeds verder ontwikkelt wordt, en is voorzien van een automatische update functie. Dino-Lite software is beschikbaar voor Windows en Macintosh computers.

Dino-Lite ervaring

Zelf gebruik ik sinds 2009 drie digitale microscopen, de AM-7013MZT4 (5.0 megapixel), de AM-413ZT en de AM413TL- M40 met verschillende vergrotingen en twee kleine statieven; de MS34B en de MS33W (rond metalen statief met zwanenhals) voor diverse doeleinden. De Dino-Lite Premier Digital Microscope AM- 7013MZT4 (5.0 megapixel), met een maximale vergroting van 470x, wordt door mij gebruikt voor onderzoek naar het effect van reiniging van acrylverf schilderijen. Met deze digitale microscoop wordt het effect van de reiniging op de verfhuid bestudeerd. Een vergroting van 438x geeft een beter beeld van het verfoppervlak dan ik bereik met de AM-413ZT met een vergroting van 10 ~ 70x tot max 200x.

Lees verder….download PDF  Dino-Lite digitale microscoop

Geef een reactie