Menu

Socrates Dialoog

Een Socrates Dialoog over Restauratie: perceptie, beslissing en behandelingen. Wij doen het in Nederland goed! Toch? Hierin onderzoekt Bill Wei of in Nederland de “juiste” beslissingen worden genomen. In dit geval bij de restauraties van objecten. Want Wei is onderzoeker bij de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed van het Ministerie OCW. 

Nederlandse erfgoed specials

Wan Wei wild weten hoe in Nederland de professionals over restauratie denken. Daarom organiseerde hij een Socrates dialoog. Dus op 24 november 2011 kwamen 80 deelnemers in het hoofdkantoor van de RCE in Amersfoort bijeen. Het betrof specialisten uit zeven  museale disciplines. Het waren collectiebeheerders, conservatoren, curatoren, kunsthistorici, museumdirecteuren.  Maar ook natuurwetenschappers en bovendien restauratoren.
Filosoof Erik boers van Het Nieuwe Trivium begeleide deze nieuwe vorm van dialoog. Samen gingen de  deelnemers op zoek gaan naar de vraag. Dit waren vier rondes. En het ging om de vraag die achter de vraag verscholen zit.

Ronde 1: korte betogen over het thema.

Eerst werd iedereen uitgenodigd een kort betoog te houden van ongeveer anderhalve minuut over get thema. Dit was in groepsvorm.

Ronde 2: casus kiezen en verkennen.

Vervolgens kregen de Casus inbrengers de ruimte om hun casus te presenteren. Daardoor konden de deelnemers een casus kiezen en informatieve vragen te stellen.

Ronde 3: casus bespreken.

Daarna moest Iedereen antwoord geven op enkele vragen.  “Wat zou ik in alle oprechte voelen, denken, doen in dit geval? Wat is mijn antwoord op de vraag? En waarom voel ik wat ik voel, denk wat ik denk en doe wat ik doe?”. Als laatste werd hierover in gesprek gegaan.

Ronde 4: essentie en daaruit voortkomende onderzoeksvragen.

Ten slotte schreef Iedereen in 3 zinnen wat volgens hem de essentie van de casus was. Waarbij hij deze voorleest aan de groep. Hieruit werden twee fundamentele onderzoeksvragen geformuleerd en op Twitter gezet: Socratesrestaur.

Fundamentele onderzoeksvragen

Zeker zeven groepen waren gevormd. Daarom kreeg Bill kreeg veertien fundamentele onderzoeksvragen gepresenteerd. Zichtbaar blij nam hij ze in ontvangst. Wat heb je opgemerkt en beleeft? Het is fijn om met verschillende disciplines om de tafel te zitten. Daarbij elkaars vragen en visie te horen en daarop te mogen reageren. Want in bijeenkomsten waar wordt gevraagd aan de deelnemers om actief te participeren merk ik dat iedereen zich prettiger voelt. En er meer resultaten worden geboekt. Je geeft iets en je krijgt tachtig maal iets terug. Win Win! Na deze Socrates Dialoog: Restauratie zullen er nog vele volgen. Hou de nieuwsbrief van de RCE in de gaten.
Socrates Dialoog: Restauratie: perceptie, beslissing en behandelingen
de lunch
Socrates Dialoog: Restauratie: perceptie, beslissing en behandelingen
Erik Boers en Saar Frieling
 
★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Arthur Brand redt Lentetuin

Arthur Brand redt Lentetuin uit handen van de onderwereld! Het is te danken aan de recherche van Regionale Eenheid Midden-Nederland en Arthur Brand dat Lentetuin, geschilderd door Vincent van Gogh in 1884, weer terug is in het Groninger Museum.  Behind the

lees verder »

Jacob Por in Agathakerk

Jacob Por maakte deze plafondschildering op het tongewelf van de Agathakerk (Agathatsjerke) in Oudega in 1922. De tijd waarin de Ploegschilders door het Groninger land trokken en rond Blauwborgje hun kleurrijke expressionistische schilderijen schilderden. En ook de tijd waarin opgravingen

lees verder »

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »