stof verwijderen van schilderijen

Stof verwijderen van een schilderij

De achterzijde van het schilderij schoonmaken is net zo belangrijk als de voorzijde. Hier vind je altijd veel informatie over het schilderij. De kunstenaar schrijft er vaak zijn titel en adres op. Er zitten stickers op  de achterzijde, soms met adressen waar het schilderij heeft gehangen. Stickers van musea en tentoonstellingen, galleries, transporten en douane . En de eigenaar die er een briefje op plakt voor wie hij het werk wil achterlaten…. De achterzijde van het schilderij vertelt ook veel over de condities van het schilderij. Veel schilderijen zijn stoffig, want het is een plek die niet wordt schoon gemaakt. Wie gaat nu stof verwijderen van een schilderij ? Toch is dit  essentieel voor het behoud van het schilderij.

In de eerste plaats hoe vuil het is. Bij de meeste schilderijen ligt er een laag stof op. Dit stof is een voedingsbodem voor schimmels en insecten. Het stof trekt in het linnen en hoopt zich op achter het spieraam. Ook dennennaalden van de kerstversiering komen achter het doek te voorschijn tijdens conservering werkzaamheden. Een bescherming op de achterzijde van een schilderij kan schades en vervuiling voorkomen.

De Makita stofzuiger voor het stof verwijderen van een schilderij

In musea wordt regelmatig het stof verwijder en in het Boijmans van Beuningen gebruiken ze deze Makita daarvoor. Tijdens een opdracht in het depot kon Marjan de Visser deze handige draagbare Makita testen.

aan de achterzijde van een schilderij wordt het vuil verwijderd.

Geef een reactie