schilderijen reinigen

Schilderijen reinigen en schoonmaken

Het reinigen van schilderijen is een belangrijke behandeling bij schilderijen restauratie. Een vuil schilderij is niet aantrekkelijk, en daarbij veroudert een vuil schilderij sneller dan een schoon schilderij. Bij schilderijen restauratie is schilderijen schoonmaken de grootste uitdaging. Verflagen reinigen, vernissen reinigen, maar ook de achterzijde reinigen. Vernis verwijderen valt eveneens onder schilderij reinigen bij de restauratie schilderijen. 

neem contact met ons op

Een moderne schilderij reinigen is een ware uitdaging

Ongeverniste schilderijen restaureren en reinigen is dan ook een specialisme in het restauratieatelier Marjan de Visser. Reinigingstechnieken testen en toepassen vraagt om inzicht in de gebruikte materialen, en daarom is kennis van scheikunde noodzakelijk.

Schilderijen reinigen is belangrijk omdat het schilderij daarna vaak weer mooier is

Een schoon schilderij gaat ook langer mee. Een schilderij schoonmaken lijkt makkelijk, maar als de verkeerde middelen zijn gebruikt kan de verf of het vernis ook beschadigen. Een olieverfschilderij vergt dan ook een heel andere benadering dan een acrylverf schilderij of een tempera schilderij. Onderzoek naar de samenstelling van de gebruikte materialen voorafgaand aan het testen en het reinigen is belangrijk tijdens  schilderijen restauratie. 

Bij schilderijen reinigen is de samenstelling van het vuil is een belangrijke factor

Schilderijen reinigen en schoonmaken

Schilderijen reinigen en schoonmaken met de Modular Cleaning Programe (The MCP)

Immers het soort vuil bepaalt de keuze voor de reinigingsmiddelen. De uitdaging bij restauratie is daarom ook het juiste reinigingsmiddel mengen. In het restauratieatelier Marjan de Visser gebruiken de restauratoren  The Modular Cleaning Program (the MCP). Dit is een methode waarbij het vuile oppervlak wordt gemeten op zuurtegraad (pH) en geleidbaarheid (mS). Met buffers, metaalbinders (chelators) en zepen (surfactant) kan men snel en eenvoudig testen uitvoeren.

Technieken en materialen voor schilderij schoonmaken

Voor ieder schilderij, gevernist of ongeverniste verflagen kan de restaurator het juiste mengsel maken. De ene keer kiezen restauratoren in het atelier voor het schoonmaken met wattenstaafje en of penselen. Ook het gebruiken van apparatuur die het opgeloste vuil afzuigen: de aspirator bestaat tot onze mogelijkheden. Een andere keer is het watermengsel in een gel of emulsie gebonden. De foto onder deze tekst toont een reiniging van een olieverf schilderij met een laag gele nicotine. De nicotine is verwijderd met een  Pemulen TR2 gel.schilderijen reinigen

Schilderij reinigen; roet verwijderen uit de barsten in de verflaagschilderijen reinigen

Hier een prachtig voorbeeld van het verwijderen van vuile roetlagen op een gevernist schilderij. Het betreft een schouwstuk van Wassenberg dat in 2019 ter restauratie in de studio was. Uit verf-dwarsdoorsnedes konden we aflezen dat het schilderij in het verleden enkele keren was gevernist. De laatste keer was dit in 1953. Tenminste de krant aan de achterzijde heeft een datum uit maart 1953 en foto’s van de Watersnoodramp. En verder komen er allerlei spannende en bijzondere ontdekkingen voorbij. Kijk maar naar deze foto’s. Dit zijn de eerste testen van vuil reiniging en vernis afname. Dat is nog eens een schilderij schoonmaken!! Verderop in het reinigingsproces van het schouwstuk door Wassenbergh bleek dat barsten in de verflaag ook roet bevatten. Daardoor oogt het schilderij nog steeds grauw. Met een Pemulen TR2 emulsie zijn deze laatste vuillagen verwijderd.

 

schilderij schoonmaken van roet

Detail tijdens reiniging van roet uit de barsten van de verf.

Schilderij schoonmaken; een voorbeeld van reiniging met Pemulen® gel

schilderij reinigen en schoonmaken

Een ander voorbeeld waarbij een zeer vuil verfoppervlak kon worden gereinigd door het gebruik van Pemulen gel. Aan dit middel zijn in tegenstelling tot de Pemulen emulsie, geen oplosmiddelen toegevoegd. Ook hier zien we een mooi en veilig resultaat van het schoonmaken van een schilderij.

 

Schilderij schoonmaken; reiniging van de achterzijde van het linnen

schilderijen reinigen

stof afzuigen aan de achterzijde van het linnen

Niet alle reinigingen zijn direct te zien. Wanneer aan de achterzijde vuil en stof is afgenomen met een stofzuiger en borstel zie je dit niet. Toch is dit een belangrijke behandeling bij schilderij reinigen want het voorkomt vraat van schimmels en insecten! 

neem contact met ons op

Meest recente berichten

Het laatste avondmaal – Jannes de Vries

Galerij

Deze galerij bevat 4 foto's.

Het laatste avondmaal – Jannes de Vries schilderde in opdracht voor de kerk in Vries. Jaren geleden kreeg de Protestantse Gemeente in Vries twee schilderijen van een kerkganger aangeboden. Ze zijn geschilderd door Jannes de Vries, een drieluik met ‘Kindje … Lees verder

 1. schoonmaken ongevernist schilderij Reacties uitgeschakeld voor schoonmaken ongevernist schilderij
 2. Restauratie ★kast van Werkman★ Reacties uitgeschakeld voor Restauratie ★kast van Werkman★
 3. schilderij en lijst schoonmaken van nicotine Reacties uitgeschakeld voor schilderij en lijst schoonmaken van nicotine
 4. Een dag in het restauratieatelier Reacties uitgeschakeld voor Een dag in het restauratieatelier
 5. restoration internship Joanna Pietrzyk Reacties uitgeschakeld voor restoration internship Joanna Pietrzyk
 6. schilderij reinigen van roet Reacties uitgeschakeld voor schilderij reinigen van roet
 7. restauratie in den haag Reacties uitgeschakeld voor restauratie in den haag
 8. restaureren schilderijen Muiderslot Reacties uitgeschakeld voor restaureren schilderijen Muiderslot
 9. Nieuwe Nuances in het Cobra Museum Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe Nuances in het Cobra Museum
 10. schouwstuk van Jan A Wassenbergh Reacties uitgeschakeld voor schouwstuk van Jan A Wassenbergh
 11. Yayoi Kusama in Voorlinden Reacties uitgeschakeld voor Yayoi Kusama in Voorlinden
 12. workshop cleaning painted surfaces Reacties uitgeschakeld voor workshop cleaning painted surfaces
 13. tentoonstelling ‘Out of Office’ in Singer Laren Reacties uitgeschakeld voor tentoonstelling ‘Out of Office’ in Singer Laren
 14. De verdwenen Kathedraal van Cuypers Reacties uitgeschakeld voor De verdwenen Kathedraal van Cuypers
 15. schilderij schoonmaken – vernis verwijderen Reacties uitgeschakeld voor schilderij schoonmaken – vernis verwijderen
 16. Corneille meets Schiedam Reacties uitgeschakeld voor Corneille meets Schiedam
 17. afbouw tentoonstelling Edgard Tytgat Reacties uitgeschakeld voor afbouw tentoonstelling Edgard Tytgat
 18. makita in conservering Reacties uitgeschakeld voor makita in conservering
 19. stage in het restauratieatelier Reacties uitgeschakeld voor stage in het restauratieatelier