schilderij vernissen

Een schilderij opnieuw vernissen

een schilderij opnieuw vernissen

Tijdens een restauratie wordt een schilderij meestal opnieuw gevernist. Vooral wanneer bij een behandeling besloten is om een vernislaag te verwijderen. Het vernissen van een schilderij kan op verschillende manieren.  Natuurlijk kan het met een verniskwast. Maar het kan ook met een spray. En zelfs met een zijde dotje. De opbouw en keuze van lagen is iedere keer weer anders.

Waarom een nieuwe vernislaag?

schilderij vernissen

Helaas vergelen vernislagen. Ook worden sommige wazig. Sommige zijn gevoelig voor vocht. Jammer want zo’n vernis verstoort de kleuren van het schilderij. En ook de compositie verliest haar kracht en uitstraling. Tijdens een restauratie kan deze oude vernislaag wordt afgenomen. Maar na afname ziet de voorstelling er mat en onverzadigd uit. De contrasten zijn verdwenen. De kleuren zijn dof. Maar een nieuwe vernislaag zal de kleuren weer verzadigen. Tevens zal het de compositie en de voorstelling weer doen herleven.

Welke vernishars wordt gekozen?

Het Restauratieatelier Marjan de Visser heeft een grote selectie vernissen om een schilderij opnieuw te vernissen. Alle vernissen worden zelf gemaakt. Daardoor weten we precies welk resultaat bereikt kan worden. De keuze voor een vernis is mede bepaald door het restauratieproces. Belangrijker nog is de gewenste uitstraling van het schilderij. Maar ook de wensen van de eigenaar tellen mee. Naast natuurlijke harsen zoals damar en mastiek is er ook een keuze uit synthetische harsten.

Kennis van vernis en schilderij vernissen
synthetische vernis

Jill Whitten geeft uitleg over de eigenschappen van diverse synthetische vernissen

De kennis van vernis en het vernissen is opgebouwd door jarenlange ervaring en workshops over vernis door Jill Whitten en Robert Proctor.

Een laag opbrengen met een kwast

Neem contact op★ ?