restauratie acrylverf wandschildering Lucebert in Erasmus Universiteit

restauratie acrylverf wandschildering Lucebert in Erasmus Universiteit Rotterdam

restauratie acrylverf wandschildering Lucebert in Erasmus Universiteit Rotterdam.

lucebert ‘Etende mensen’

‘Etende mensen’ is een wandschildering uit 1969, geschilderd met acrylverf en oliestift door Lucebert in opdracht van de Erasmus Universiteit te Rotterdam voor de mensa van het nieuwe gebouw. Dat is ook goed te zien aan de voorstelling van grijnzende en etende mensen maar ook aan het schoolbordje dat op het linker deel is gemonteerd. Daar kon de student zijn commentaar op het eten opschrijven!  Nu hangt het 300x600cm grote werk in gang A gebouw, van de Erasmus Universiteit aan de Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam.

De beheerders van de kunstcollectie EUR startte in juli 2013 met een inventarisatie van de condities van het kunstwerk. ‘Etende mensen’ van Lucebert is een belangrijk werk in hun collectie. Drie restauratie ateliers werden uitgenodigd voor het opstellen van een conditierapport en conservering en restauratie voorstel waaronder Restauratieatelier Marjan de Visser. In januari 2015 kreeg Marjan de Visser de opdrachtbevestiging. In maart 2015 hebben Marjan de Visser en Amelie Schwark twee weken gewerkt aan deze wandschildering. zie de foto restauratie acrylverf wandschildering Lucebert in Erasmus Universiteit Rotterdam.

De restauratie methode die is gebruikt:  ‘Voor de reiniging van de acrylverf wordt iedere kleur gemeten op zuurtegraad en geleidbaarheid. Maar goed ook want in dit acrylverf schilderij blijkt dat iedere kleur een andere waarden te hebben. Dus mengen we voor iedere kleur een ander reinigingsmengsel. Zo kunnen we veilige 46 jaar vuil verwijderen.’… ‘Voordat we starten beoordelen we de resultaten van onze reinigingstesten onder de Dino-lite microscoop bij 60x en 200x vergroting en vergelijken die met de foto van voor de behandeling. We gebruiken zowel de reinigingsets van The Modular Cleaning Program als van de CAPS workshop.

microscopisch onderzoek 'etende mensen'

microscopisch onderzoek ‘etende mensen’

Marjan de Visser heeft les gehad in het gebruik van deze twee aan elkaar verwant zijnde reinigingstechnieken die speciaal zijn ontwikkeld voor acrylverf. Voor de restauratie acrylverf wandschildering Lucebert in Erasmus Universiteit Rotterdam is deze methode de enige mogelijkheid.

Zie hiervoor de links naar de workshops over acrylverf reiniging The Modular Cleaning Program door Chris Stravoudis en de CAPS workhop speciaal ontwikkeld voor acrylverf schilderijen door The Getty Conservation Institute, de Tate Modern en The Canadian Conservation Institute.

Acrylverf is een relatief jonge verf die in de jaren 60 van de 20e eeuw werd ontwikkeld in Amerika en eind jaren 60 ook in Nederland werd gebruikt door kunstenaars. Lucebert was er vroeg bij. ‘En wij ook, want door deze reinigingstechnieken toe te passen op deze wandschildering laten we na conservering een gezond verfoppervlak achter.’