Menu

Openluchtmuseum het Hoogeland

Openlucht museum het Hoogeland

Familie Louis Trip

Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen. 

Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding of, als ze overleden waren, als engeltje. Roelof Koets II schilderde dit familieportret aan het eind van de 17e eeuw. Daar was hij heel bedreven in blijkt uit het aantal bekende familieportretten.

De Warffumborg in Openluchtmuseum het Hoogeland

Het is bijzonder dat de Warffumborg op dit schilderij staat, en daarom heeft het Openluchtmuseum het Hoogeland er een bijzonder plekje voor. In de onlangs gelanceerde plannen van het museum zal het onderdeel uitmaken van het verhaal van Groningen en de Ommelanden. Daarvoor moet het er natuurlijk heel goed uit zien!

Conditie

Als eerste is in een huisje op het openluchtmuseum het Hoogeland schilderij door mij onderzocht. De condities zijn bekeken en beschreven. Het is duidelijk dat dit schilderij een geschiedenis heeft. Zo er is veel verf verloren gegaan en er is nog meer bijgeschilderd. Mogelijk daarom heeft het in de 19e eeuw een tweede doek gekregen dat is verlijmd met een dikke laag was/hars. 

Tijdens het onderzoek is door mij ook getest op reiniging en vernisafname. 

Bij UV licht is goed te zien dat het vernis heel onregelmatig is aangebracht. Dikke lagen van nieuwe vernis, en slordige afname oude vernis. Er valt veel te zien bij UV, zelfs de overschilderingen. 

Openlucht museum het Hoogeland

Vernis afname

Met het afnemen van het vernis is een bruine transparante laag verwijderd. Dit kan met een techniek waarbij een polair oplosmiddel in een absorberend tissue op het oppervlak wordt gelegd zodat het vernis oplost en in de tissue trekt. Het klinkt heel eenvoudig maar de keuze van middelen, tijd, formaat is en blijft een precisiewerk.

Afname vervuilde bijenwas

Na afname van het vernis blijkt dat er nog steeds een waas op de verflaag ligt. Dit weet ik niet alleen uit ervaring maar ook door steeds weer goed kijken. Het zijn de resten bijenwas die door de bedoeking in de verflaag zijn getrokken. Nieuwe tests met andere reinigingstechnieken zoals gels en emulsies zijn toegepast om deze plakkerige vettige laag te verwijderen zodat de heldere kleuren weer tevoorschijn komen.

Openlucht museum het Hoogeland

 Vullen en retoucheren van beschadigde verflagen

Als alle niet originele lagen van vuil, vernis, overschilderingen en bijenwas zijn verwijderd zien we het schilderij weer. Het is ‘stripped state’. Vanaf deze staat beoordelen we het schilderij opnieuw om te bepalen hoe we gaan aanvullen.

Een nieuw isolatievernis om de verflaag te verzadigen zodat we de kleuren duidelijk zien. Zo kunnen we de ontbrekende delen aanvullen. Het vullen van de lacunes met een vulmiddel en een kleine spatel is de eerste stap. Nu kunnen we heel duidelijk alle beschadigde en verdwenen plekjes verf zien. Dit secuur vullen kost veel tijd, vele uren aanbrengen en glad op hoogte brengen.

Openlucht museum het Hoogeland

Als deze vullingen zijn verzadigd volgt het retoucheren, de juiste kleur wordt gemengd die aansluit bij de omringende verflaag. Stipje na stipje wordt de verflaag aangevuld, net als een puzzel. Tussendoor zijn één of meerdere vernislagen nodig om de toevoegingen steeds weer te verzadigen

De finnisage

Het woord zegt het al, de laatste vernislaag. Deze is gesprayed om te voorkomen dat de eerdere vernislagen en retouches zouden kunnen oplossen. Voor alle vernislagen kiezen we opnieuw welke hars we gebruiken en welke methode geschikt is. Alle vernissen maken we zelf door een synthetische hars te mengen in een specifieke concentratie in het oplosmiddel. 

Niet alleen de concentratie maar ook de techniek van aanbrengen is van belang. Met de kwast of met de spray. Alle keuzes bepalen het eindresultaat. En dat eind resultaat is niet alleen afhankelijk van de conditie van het schilderij maar ook de kennis en kunde van de restaurator. 

Openlucht museum het Hoogeland

Noa Kollaard

Dank Noa voor je samenwerking, die vele uren werk…het vullen en retoucheren voor het perfecte resultaat

Dankwoord Openluchtmuseum het Hoogeland

Met dank aan de stiching van de familie Trip en de Vereniging Rembrandt die deze restauratie voor het Openluchtmuseum het Hoogeland mogelijk hebben gemaakt.

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »

Kunst op het Stoomschip de Rotterdam

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom.  Toen het schip

lees verder »
hendrick ten oever

portretten door Hendrick ten Oever

Dames portretten door Hendrick ten Oever Ten Oever is als portrettist zeker ook actief geweest in Groningen. In het boekje uit 1953 vonden we portretten van de Groninger adel. Vier van zijn portretten hangen op deMenkemaborg in Uithuizen en zijn eigendom van het Groninger Museum.

lees verder »
Hendrick ten Oever

Hendrick ten Oever

Een zoektocht in Groningen Dit is het eerste deel over de ontdekking van een schilderij van Hendrick ten Oever Marjan de Visser en Marya Albrecht restaureerden een schilderij in opdracht van Landgoed Verhildersum. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door

lees verder »