restauratie van lijsten

Restauratie van lijsten

Restauratieatelier Marjan de Visser is gespecialiseerd in restauratie van schilderijen. Helaas zijn we en NIET gespecialiseerd in restauratie van lijsten. Maar wanneer een schilderij met lijst in het atelier komt beoordelen wij zeker allebei. Immers ze horen bij elkaar. Daarom bespreken we met de opdrachtgever in het restauratie plan ook de lijst. En als de lijst ook een behandeling nodig heeft, beoordelen wij hoe en wie dit uitvoert. Kleine restauraties zijn mogelijk in ons atelier. Echter bij serieuze behandelingen wordt een lijstrestaurator en of houtrestaurator gevraagd dit voor ons uit te voeren. We werken samen met Brigitte Taal, Aldo Manzo, Tamara Venema en Josien van der Werf.

De onderwerpen zijn: het duo lijst&schilderij; schilderij lijst schoonmaken; ornamenten lijst herstellen; Handgemaakte lijst door Brigitte Taal; restauratie van lijsten en klimaat lijsten

★neem contact met ons op★

Het duo lijst en schilderij

Er zijn veel goede voorbeelden van een mooi duo lijst&schilderij. Vooral van kunstenaars die zelf lijsten voor de schilderijen maken. Een mooi voorbeeld is de kunstenaar Dirk Smorenberg. Hij maakte niet alleen het schilderij maar ook een bijpassende lijst. Iedere lijst  is  uniek.schilderij en lijst Dirk SmorenbergAndere kunstenaars wilden juist een heel eenvoudig  lijstje om hun werken. De Cobra schilders en de Ploeg schilders bijvoorbeeld.

schilderij lijst jan altink schilderij en lijst

Schilderij lijst schoonmaken

De lijsten zijn vaak evenveel vervuild als de schilderijen. Daarom worden zowel op de lijsten als de schilderijen reinigingstests uitgevoerd. Uiteraard zijn de afwerklagen geheel anders. Dus houden we in Restauratieatelier Marjan de Visser daar rekening mee. Soms zijn lijsten uit de jaren 30 maar ook wel in de jaren 70 van de 20e eeuw gemaakt met een krijtlaag. Daarvoor hebben we een mooie techniek en methode bedacht om te reinigen.

schilderij en lijst restauratie schilderij lijst restauratie lijst restauratie schilderij lijst schoonmakenEen korte impressie hoe een stagiaire van het Sint Lucas College een lijst schoonmaakt (december 2019).

Ornamenten lijst herstellen

Ornament lijsten vertonen veelal schades aan de ornamenten. Afgebroken stukjes, sleetse afwerklagen. Deze ornamentjes zijn na te maken met een ander ornament. Want daarvan maken we een mal en gieten zo een nieuw ornament. Dit stukje kan vervolgens worden aan geheeld en op kleur gebracht. Helaas waren op de lijst bij een schilderij van Raaphorst de kleine bloemetjes afgebroken. Gelukkig hebben we weer terug kunnen plaatsten. De lijst zal zo weer een mooi geheel vormen met het gerestaureerde schilderij.

lijst restauratie lijst restauratie

lijst restauratieschilderij lijst restauratie
Lijst schoonmaken

Prachtig is het om een mooi gemaakte lijst te kunnen reinigen van nicotine, vuil, insecten secretie, roet. Natuurlijk wordt net als bij schilderijen eerst onderzoek gedaan naar de aanwezige lagen. Want die dienen behouden te blijven. Met ‘The MCP’ kunnen we niet alleen schilderijen reinigen maar ook de lijsten. Een prachtig voorbeeld is deze mooi gemaakte ornament lijst met zilver metaal waarop een bruin patina was aangebracht. Het patina is gereinigd. Daarna is de lijst in de bijenwas gezet.


lijst restauratieschilderij lijst restauratie

 

 

 

 

 

Handgemaakte lijst door Brigitte Taal

Een klant wilde graag een blanke eikenhouten lijst om een schilderij van Jannes de Vries. Hij had deze lijst gezien op de tentoonstelling Avant Garde in Groningen over de Ploeg schilders in het Groninger Museum. Met hulp van foto’s heeft hout en meubel restaurator Brigitte Taal uit een massief stuk eiken de gewenste vorm gefreesd. Daarna heeft ze de maten van het schilderij exact opgenomen en de lijst in elkaar gezet. Tot slot is de lijst om het kunstwerk gemonteerd. Een zeer nauwkeurige taak. De klant was zeer tevreden en blij met het verwezenlijken van zijn wens.

handgemaakte lijst handgemaakte lijstRestauratie van lijsten 

Een goud vergulde lijst restaureren is een specialistisch werk. Daarvoor is kennis nodig van de opbouw van de lagen. Ook moet de restaurator weten of het een poliment – of olie vergulding betreft. Daarbij naast zijn er veel verschillende kleuren goud te koop. Meerdere soorten karaats bladgoud, of juist slag metaal? Het vergulden met bladgoud is niet voor iedereen weg gelegd. Daarom laten wij de restauratie van vergulde lijsten over aan de specialist. In 2017 kwam een mooi jongens portret in de studio, met een vergulde lijst. Deze lijst had veel veranderingen ondergaan. Ze was twee maal verkleind en er zaten allerlei vulstoffen en overschilderingen op. Josien van der Werf restaureerde voor ons deze lelielijst en vergulde de beschadigde plekken opnieuw met Maangoud!

 

 

 

 

 

 

 

Klimaat lijsten

Aldo Manzo verzorgt voor ons klimaatlijsten. Deze lijsten hebben een geheel afgesloten interieur. Zodoende blijven kwetsbare objecten beter beveiligd tegen klimaatwisselingen. Denk hierbij aan transport. Maar ook aan ruimtes waar een stabiel klimaat niet kan worden gegarandeerd. Zo hebben wij voor het Muiderslot een klimaatlijst verzorgd voor een kwetsbaar paneel. Daarbij zijn zelfs meters geplaatst. Namelijk in de lijst en net buiten de lijst aan de muur. Zo kunnen we de klimaatwisselingen volgen. Dit doen we met digitale meters die werken met een app. in de telefoon. Het zijn heel kleine meters en het merk heet Sensor Push.

Restauratie van lijsten

Neem contact op