schilderij bedoeken

Wanneer gaat men over tot het bedoeken van een schilderij?

mist lining

schilderij bedoeken onder een lage druk: mistlining

De term schilderij bedoeken staat voor het toevoegen van extra ‘textiele drager’ achter een schilderij. Natuurlijk alleen als de originele drager te zwak is om de verflaag te ondersteunen. Maar ook als de drager ernstig beschadigd is. Bij het bedoeken van een schilderij is een tweede drager achter het textiel verlijmd. Dit kan met een koude behandeling of een warme behandeling. Hierbij worden speciale restauratie producten gebruikt.

Mist lining

mist lining

schilderij bedoeken onder een lage druk: mist lining

Een van de koude behandelingen heet ‘mist lining’. Hierbij wordt een mist van lijm op het doublage doek gespoten. Deze methode geeft een minimale verlijming en is vooral bedoeld als ondersteuning.

Rand bedoeking

Echter er bestaat ook een rand bedoeking. Deze randbedoeling is van toepassing als de opspanranden beschadigd zijn. Maar ook als deze te kort zijn om het linnen opnieuw op te spannen. Mocht dit nodig zijn. Een ander woord hiervoor is ‘strip lining’ 

strip lining

strip-linging uitgevoerd met BEVA film

Schilderij verdoeken

Echter de term ‘bedoeken’ is door niet-restauratoren ook wel ‘verdoeken’ genoemd. Maar dit betekent heus iets anders. Want daarbij is het originele doek vervangen voor een nieuw doek. Gelukkig wordt deze ingrijpende behandeling tegenwoordig niet meer gebruikt.  Voor het schilderij hieronder zal hoogstwaarschijnlijk een bedoeking de enige mogelijke optie zijn voor herstel.

schilderij restauratie

schilderij restauratie

Geef een reactie