Preventieve Conservering

Preventieve conservering collectie Katwijks Museum

De collectie

Preventieve Conservering Katwijks Museum 2014

Preventieve Conservering Katwijks Museum 2014

In 2014 is een start gemaakt met het Preventieve Conservering Project voor het Katwijks Museum. Dit museum bezit een collectie schilderijen met als onderwerp het vissersdorpje Katwijk en de Zee. Want de meest werken zijn gemaakt in de 19e eeuw. Toen trokken veel kunstenaars naar het dorp. Niet alleen Nederlandse kunstenaars maar ook buitenlandse kunstenaars uit Frankrijk, Duitsland en Engeland kwamen er om te schilderen en te tekenen. Zo ook arriveerde Hans Von Bartels uit München in Katwijk. Al hun schilderijen gaan over het harde leven in het vissersdorp. Zodoende is de collectie tot stand gekomen. Zeker is dat de collectie is gegroeid door donaties van particulieren. Maar ook zeker door voortdurende aankoop.

★neem contact met ons op★

 

De opgave tot behoud

Veel van deze werken zijn sinds de verwerving nooit geconserveerd of gerestaureerd. Kunsthistoricus en vrijwilligster Annemarie Kingmans is beheerder van de collectie. Waarop Kingmans de restaurator schilderijen Marjan de Visser heeft gevraagd haar te helpen bij het preventief conserveren van de collectie. Deze term Preventieve Conservering staat voor het nemen van maatregelen die voorkomen dat erfgoed en kunstvoorwerpen te snel verouderen en dreigen te vervallen.

De conservering

De genomen preventieve maatregelen betreffen meerdere aspecten. Zo gaat het om verbetering van de inlijsting en het ophangsysteem. Natuurlijk ook het stofvrij maken van de lijst en het kunstwerk met speciale zachte borstels en stofzuigers. Tot slot betreft het veelal het monteren van een achterkant bescherming. Dit ‘backboard’ biedt bescherming tegen verstoffen. Ook vermindert het trillingen bij transport en vertraagt het de veroudering door licht en klimaatwisselingen.

Het team conservering

preventieve conservering Katwijks Museum

Hans von Bartels Katwijks museum

Het team is volledig met een registrator, de museum vrijwilliger Johan Thelen. Die gelijktijdig de basisgegevens controleert en aanvult in ‘The Museum System’ (TMS). Uiteraard zijn de schilderijen voorafgaand aan de preventieve conservering, gefotografeerd en gemeten. Al deze gegevens worden vergeleken met de aanwezige data. Bijzonderheden zoals teksten op de achterzijde van een paneel krijgen een aantekening in het systeem. Want de bedoeling is dat uiteindelijk de hele schilderijen en papier collectie wordt behandeld. Dit is een doorlopend project waarbij iedere maand een aantal werken een preventieve conservering ondergaan.

★neem contact met ons op★