Menu

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in Muzeeum

Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun rijkdom. Niet alleen de prachtige hand van Bol laat zien hoe goed het deze Luitenant Admiraal verging, ook de lindenhout gestoken en vergulde lijsten tonen de rijkdom van het 17e eeuwse leven in de Nederlanden.

Toeschrijving aan Ferdinand Bol

Het is duidelijk een paar. Het zware gordijn en de kwasten zijn identiek. Ook zo kenmerkend voor Bol zijn op beide schilderijen te vinden. Zie de zachte schaduwen en de verfijnde details zoals de schaduw bij een strikje op Anna haar witte kraag. Daarvoor moet u wel naar het museum reizen om dit te bewonderen.

Ruyterania

Deze schilderijen zijn nog steeds in bezit van de familie door vererving. Om ze veilig te stellen is er een stichting voor gevormd ‘Ruyterania’. De werken zijn in bruikleen bij het MuZeeum in Vlissingen waar ze deel uit maken van de nieuwe opstelling ´Ga mee naar zee’.

Restauratie

Restauratie van de portretten van Michiel de Ruyter en Anna van Gelder

In het restauratieatelier van Marjan de Visser zijn beide schilderijen bestudeerde en behandeld door Ronald Lutz en Marjan de Visser. Het Muzeeum volgt deze restauratie. Bekijk de Youtube film

Bedoeking van Michiel de Ruyter

Tijdens het onderzoek bleek dat ze beiden in de 19e eeuw eenzelfde bedoekingsbehandeling kregen. Bij Michiel de Ruyter zien we nog dit mooie blauw gestreepte doek. Het zou wel eens van de hand van vader en zoon Hopman kunnen zijn. Maar Anna is nadien opnieuw bedoekt en wel door JE Bekkers. Gelukkig verkeren ze beide in een stabiele staat. 

Wel zie je als je dichtbij Michiel het schilderij bekijkt zichtbare barstvorming in de verf, waar bij Anna deze barstvorming veel meer plat is gedrukt tijdens deze tweede bedoeking.

Bedoeking Anna van Gelder
Bedoeking Anna van Gelder

Materiaal technisch onderzoek

monstername van Michiel de Ruyter

Tijdens het restauratieproces is door Margriet Eikema Hommes materiaal-technisch onderzoek verricht en aan de bovenrand van t portret Michiel de Ruyter een verfmonsters genomen.

vernisafname bij Michiel de Ruyter

Het portret van Michiel de Ruyter leed onder een duidelijk verouderd vernis en was daardoor nogal troebel en gelig. Niet zo mooi als je een pronkstuk moet zijn.

Het doel was ook om zo min mogelijk polaire oplosmiddelen toe te passen tijdens de behandeling. We gaan voor veilig. Daarom is bij het vernis verwijderd en de overschilderingen een Pemulen emulsie techniek gekozen die gelijktijdig de overdadige overschilderingen kon afnemen. 

De Pemulen TR2 emulsie met een pH 8,5, metaalbinder en een 10% toevoeging van apolaire oplosmiddel benzyl alcohol, werd aangebracht met een wit penseel en nagereinigd met een aangepast water. Al met al was het geen ingewikkelde behandeling en heeft het schilderij met minimale nieuwe retouches weer grandeur. De kleuren zijn na het vernissen voller en de contrasten rijker en de afbeelding scherper. Nu kan hij weer waardig naast zijn Anna staan!

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »

Kunst op het Stoomschip de Rotterdam

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom.  Toen het schip

lees verder »
hendrick ten oever

portretten door Hendrick ten Oever

Dames portretten door Hendrick ten Oever Ten Oever is als portrettist zeker ook actief geweest in Groningen. In het boekje uit 1953 vonden we portretten van de Groninger adel. Vier van zijn portretten hangen op deMenkemaborg in Uithuizen en zijn eigendom van het Groninger Museum.

lees verder »
Hendrick ten Oever

Hendrick ten Oever

Een zoektocht in Groningen Dit is het eerste deel over de ontdekking van een schilderij van Hendrick ten Oever Marjan de Visser en Marya Albrecht restaureerden een schilderij in opdracht van Landgoed Verhildersum. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door

lees verder »