Menu

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom. 

Stoomschip de Rotterdam
Lezing door schilderijen restaurator Marjan de Visser op Stoomschip de Rotterdam
De kapiteinskamer met de fotokopie van het schilderij door Martinus Schouman op Stoomschip de Rotterdam

Toen het schip werd gebouwd zijn alle zalen, kamers en gangen voorzien van kunstobjecten door kunstenaars met ondersteuning van architecten. Daarom zien we nu in de grand balroom de monumentale wandbeschildering van Cuno van den Steene en daarnaast de wandbeschildering geschilderd door Wally Elenbaas in de Tropicbar, beiden op het promenade dek. Zoveel kunst gemaakt in opdracht voor het schip, waar je maar kijkt.

Er werden ook objecten aangekocht, zo ook een zeegezicht van Martinus Schouman (1770-1848) voor de kapiteinskamer. Het werd opgenomen als onderdeel van de inrichting. Helaas verdween het van het schip tijdens een van de momenten dat het werd verkocht. Klaas Krijnen voorzitter van de Vrienden van het Stoomschip de Rotterdam heeft hemel en aarde bewogen om het schilderij weer aan boord te krijgen. En dat lukte deze zomer (2023). 

Klaas vroeg mij Marjan de Visser -restaurator schilderijen- om naar de condities van het paneel te kijken. Want het zeegezicht is geschilderd op een mooi eikenhoutenpaneel uit drie planken. En dat was duidelijk te zien door de oude overschilderingen op de naden. Dit is een verouderde restauratie uit het verleden. Uitgevoerd in olieverf waren de te grote overschilderingen verkleurd en verstoorden de dieptewerking van de golven, wolken en horizon. 

Wat ik ook goed kon zien was het verkleurde vernis, dat een warm gele gloed aan het geheel had gegeven en daarbij een stevige glans. En de laag vuil daarop gaf het geheel en wat tam uiterlijk, terwijl de wind stevig waaide, de wolken dreven en het water opspatte. 

Stoomschip de Rotterdam

Voorbeelden van verkleurde overschildering op de naad van de eiken planken

De achterzijde van het eikenpaneel met de markering van de planken.

Alle condities bestuderend ontdekte ik ook nog een pentimenti in het zeil van het linker schip. Nee geen pentimenti! want het was een latere overschildering die de bollende zeilen van de kunstenaar had gecorrigeerd! 

(links )voor behandeling (rechts) na behandeling, het zeil kan weer wapperen.

Tijdens de restauratie zijn het grauwe vuil, het gele vernis, de storende overschilderingen en de correctie in het zeil verwijderd. Dit prachtige proces van onthulling heb ik mogen vertellen aan de donateurs: alle Vrienden van stoomschip Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom. De restauratie is uitgevoerd in samenwerking met mijn collega Noa Kollaard.

Stoomschip de Rotterdam
Het schilderij tijdens vernisafname
Stoomschip de Rotterdam
(links) voor restauratie (rechts) na restauratie

Na restauratie zal het schilderij door de vrijwilligers weer worden teruggeplaatst en kan de fotokopie eindelijk de prullenbak in, zijn taak zit erop!

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Arthur Brand redt Lentetuin

Arthur Brand redt Lentetuin uit handen van de onderwereld! Het is te danken aan de recherche van Regionale Eenheid Midden-Nederland en Arthur Brand dat Lentetuin, geschilderd door Vincent van Gogh in 1884, weer terug is in het Groninger Museum.  Behind the

lees verder »

Jacob Por in Agathakerk

Jacob Por maakte deze plafondschildering op het tongewelf van de Agathakerk (Agathatsjerke) in Oudega in 1922. De tijd waarin de Ploegschilders door het Groninger land trokken en rond Blauwborgje hun kleurrijke expressionistische schilderijen schilderden. En ook de tijd waarin opgravingen

lees verder »

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »