Menu

voor en na restauratie

Restauratie voorbeelden met foto’s van voor en na restauratie

Portfolio

Op deze pagina zijn voorbeelden te zien van uitgevoerde restauratie opdrachten. Niet alleen voor en na restauratie zijn door ons foto’s gemaakt. Uiteraard ook tijdens de werkzaamheden zijn meerdere fases van het proces vast gelegd. Zo heeft de klant een heel goed beeld hoe het schilderij is behandeld. En wij natuurlijk ook! Vanzelfsprekend krijgt de opdrachtgever een behandelverslag. Daarin kan hij lezen welke conserverende en restaurerende behandelingen zijn uitgevoerd. Ook zijn er detail foto’s in het restauratieverslag ingesloten. Het verslag toont tevens overzicht foto’s van een hoge resolutie. Enkele voorbeelden van schilderijen die in het restauratieatelier Marjan de Visser zijn gerestaureerd.

★neem contact met ons op★

voorbeeld 8

Bij dit mooie portret van Ankie in 1965 geschilderd door Ab Knupker zijn zowel het schilderij als de lijst behandeld in 2020. Dat wil zeggen de schades in het canvas en de verf zijn hersteld, het vuil is verwijderd. De wens van de eigenaar een erfgenaam van Ankie was om het schilderij een mooie lijst te geven die het portret goed laat zien. De latjes die om het schilderij waren getimmerd drukten het portret in elkaar. Meer ruimte was gewenst. Brigitte Taal, hout en meubel restaurator, ontwierp een mooie teak houten lijst. Lees meer in de blog over dit mooie lijst project.

Voorbeeld 7

Als eerste twee foto’s van een schilderij door Charles Rochussen, tijdens restauratie. Op de linker foto is de linkerhelft nog niet behandeld, maar rechts is het vernis al verwijderd. Op de rechter foto nogmaals hetzelfde schilderij nu bij UV licht. Daar is links de gele fluorescentie van het vernis te zien. Daarna twee foto’s van voor en na restauratie. Let vooral op de lucht die weer helder blauw is. Maar ook het groen is veel frisser!

Voorbeeld 6

En dan een schilderij van Raaphorst, dit schilderij kwam in de restauratiestudio voor een reiningsbehandeling. Want in het verleden was er in huis veel gerookt. Het schilderij was dan ook geheel afgedekt met een laag gele nicotine. Deze is afgenomen. Kijk de befjes van de poesjes zijn weer prachtig wit geworden.

Voorbeeld 5

Hieronder twee foto’s van hetzelfde schilderij geschilderd in 1650 door Johnson van Ceulen. Het stelt de Confrerie  Sint Sebastiaen van de Edele Handboog voor uit Middelburg. Het schilderij hangt in het Oude Stadhuis op de markt en is te bezichtigen onder begeleiding van een gids via de VVV van Middelburg. De bovenste foto is genomen voor restauratie de andere na restauratie. De restauratie is op lokatie uitgevoerd met een team van restauratoren en stagiaires. 

voor en na restauratie
Johnson van Ceulen na restauratie

Voorbeeld 4

Nog een duidelijk voorbeeld van een schilderij dat  Marjan de Visser heeft gerestaureerd. Dit  schilderij heet ‘Flora’ en is geschilderd door Jan Abel Wassenbergh in 1727. De  verschillen tussen de foto van voor en na behandeling is extreem groot.

voor en na restauratie

★neem contact met ons op★

Voorbeeld 3

Het schilderij van Ger Jacobs is ingelijst in een witte krijt lijst. Beiden waren erg vuil. Aangezien zowel de lijst als het schilderij onder een laag roet bedekt waren. Ook een vergeelde vernislaag bedekte het heldere kleurenpalet van Jacobs. Samen met stagiaire Sanne van Joost heeft Marjan de Visser het schilderij en de lijst schoongemaakt. Beoordeel zelf de verschillen.

voorbeeld 2

Een schoon schilderij in het Zuiderzee Museum. Het portret met dame is afkomstig uit een particuliere collectie. En het is onlangs aangekocht door het Zuiderzee Museum. Zij vinden het belangrijk dat hun collectie er goed uit ziet. Uiteraard kan een berookt schilderij niet op een museumzaal hangen. Samen met het schilderij is ook de lijst schoon gemaakt. Beoordeel zelf het verschil.

voorbeeld 1

Een boeiend verhaal is de restauratie van het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh. De naam alleen al maakt je nieuwsgierig. Wie was deze man? Hij was heer van Landgoed Verhildersum te Leens. In 2017 is het portret gerestaureerd in het restauratieatelier. De lijst is gerestaureerd door collega Josien van der Werf. Een prachtig gerealiseerd project waar onderzoek naar herkomst van de lijst en restauratie in teamverband een goede onderbouwde restauratie opleverde.

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on social media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste post

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »

Kunst op het Stoomschip de Rotterdam

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom.  Toen het schip

lees verder »
hendrick ten oever

portretten door Hendrick ten Oever

Dames portretten door Hendrick ten Oever Ten Oever is als portrettist zeker ook actief geweest in Groningen. In het boekje uit 1953 vonden we portretten van de Groninger adel. Vier van zijn portretten hangen op deMenkemaborg in Uithuizen en zijn eigendom van het Groninger Museum.

lees verder »
Hendrick ten Oever

Hendrick ten Oever

Een zoektocht in Groningen Dit is het eerste deel over de ontdekking van een schilderij van Hendrick ten Oever Marjan de Visser en Marya Albrecht restaureerden een schilderij in opdracht van Landgoed Verhildersum. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door

lees verder »