voor en na restauratie

Restauratie voorbeelden met foto’s van voor en na restauratie

Op deze pagina zijn voorbeelden te zien van uitgevoerde restauratie opdrachten. Niet alleen voor en na restauratie zijn door ons foto’s gemaakt. Uiteraard ook tijdens de werkzaamheden zijn meerdere fases van het proces vast gelegd. Zo heeft de klant een heel goed beeld hoe het schilderij is behandeld. En wij natuurlijk ook! Vanzelfsprekend krijgt de opdrachtgever een behandelverslag. Daarin kan hij lezen welke conserverende en restaurerende behandelingen zijn uitgevoerd. Ook zijn er detail foto’s in het restauratieverslag ingesloten. Het verslag toont tevens overzicht foto’s van een hoge resolutie. Enkele voorbeelden van schilderijen die in het restauratieatelier Marjan de Visser zijn gerestaureerd.

Voorbeeld 1 en 2

Als eerste twee foto’s van een schilderij door Charles Rochussen, tijdens restauratie. Op de linker foto is de linkerhelft nog niet behandeld, maar rechts is het vernis al verwijderd. Op de rechter foto nogmaals hetzelfde schilderij nu bij UV licht. Daar is links de gele fluorescentie van het vernis te zien.

En dan een schilderij van Raaphorst, dat kwam in de restauratiestudio voor een reiningsbehandeling. Want in het verleden was er in huis veel gerookt. Het schilderij was dan ook geheel afgedekt met een laag gele nicotine. Die is verwijderd. Kijk de poesjes zijn weer prachtig wit geworden.

tijdens restauratie

tijdens restauratie

na restauratie

voor restauratie

 

Voorbeeld 3

Hieronder twee foto’s van hetzelfde schilderij geschilderd in 1650 door Johnson van Ceulen. Het stelt de Confrerie  Sint Sebastiaen van de Edele Handboog voor uit Middelburg. Het schilderij hangt in het Oude Stadhuis op de markt en is te bezichtigen onder begeleiding van een gids via de VVV van Middelburg. De bovenste foto is genomen voor restauratie de andere na restauratie. De restauratie is op lokatie uitgevoerd met een team van restauratoren en stagiaires. 
voor restauratiena restauratie

Voorbeeld 4

Nog een duidelijk voorbeeld van een schilderij dat  Marjan de Visser heeft gerestaureerd. Dit  schilderij heet ‘Flora’ en is geschilderd door Jan Abel Wassenbergh in 1727. De  verschillen tussen de twee foto’s is heel groot.
restauratie
restauratie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld 5

Het schilderij van Ger Jacobs is ingelijst in een witte krijt lijst. Beiden waren erg vuil. Aangezien zowel de lijst als het schilderij onder een laag roet bedekt waren. Ook een vergeelde vernislaag bedekte het heldere kleurenpalet van Jacobs. Samen met stagiaire Sanne van Joost heeft Marjan de Visser het schilderij en de lijst schoongemaakt. Beoordeel zelf de verschillen.

 

 

 

 

 

 

Voorbeeld 6