voor en na restauratie

Restauratie voorbeelden met foto’s van voor en na restauratie

Portfolio

Op deze pagina zijn voorbeelden te zien van uitgevoerde restauratie opdrachten. Niet alleen voor en na restauratie zijn door ons foto’s gemaakt. Uiteraard ook tijdens de werkzaamheden zijn meerdere fases van het proces vast gelegd. Zo heeft de klant een heel goed beeld hoe het schilderij is behandeld. En wij natuurlijk ook! Vanzelfsprekend krijgt de opdrachtgever een behandelverslag. Daarin kan hij lezen welke conserverende en restaurerende behandelingen zijn uitgevoerd. Ook zijn er detail foto’s in het restauratieverslag ingesloten. Het verslag toont tevens overzicht foto’s van een hoge resolutie. Enkele voorbeelden van schilderijen die in het restauratieatelier Marjan de Visser zijn gerestaureerd.

★neem contact met ons op★

Voorbeeld 7

Als eerste twee foto’s van een schilderij door Charles Rochussen, tijdens restauratie. Op de linker foto is de linkerhelft nog niet behandeld, maar rechts is het vernis al verwijderd. Op de rechter foto nogmaals hetzelfde schilderij nu bij UV licht. Daar is links de gele fluorescentie van het vernis te zien. Daarna twee foto’s van voor en na restauratie. Let vooral op de lucht die weer helder blauw is. Maar ook het groen is veel frisser!

tijdens restauratietijdens restauratie

 

schilderij restauratievoor en na restauratie

Voorbeeld 6

En dan een schilderij van Raaphorst, dit schilderij kwam in de restauratiestudio voor een reiningsbehandeling. Want in het verleden was er in huis veel gerookt. Het schilderij was dan ook geheel afgedekt met een laag gele nicotine. Deze is afgenomen. Kijk de befjes van de poesjes zijn weer prachtig wit geworden.

Cornels Raaphorst na restauratie

Cornelis Raaphorst schilderij voor restauratie

 

Voorbeeld 5

Hieronder twee foto’s van hetzelfde schilderij geschilderd in 1650 door Johnson van Ceulen. Het stelt de Confrerie  Sint Sebastiaen van de Edele Handboog voor uit Middelburg. Het schilderij hangt in het Oude Stadhuis op de markt en is te bezichtigen onder begeleiding van een gids via de VVV van Middelburg. De bovenste foto is genomen voor restauratie de andere na restauratie. De restauratie is op lokatie uitgevoerd met een team van restauratoren en stagiaires. 
Johnson van Ceulen voor restauratieJohnson van Ceulen na restauratie

Voorbeeld 4

Nog een duidelijk voorbeeld van een schilderij dat  Marjan de Visser heeft gerestaureerd. Dit  schilderij heet ‘Flora’ en is geschilderd door Jan Abel Wassenbergh in 1727. De  verschillen tussen de twee foto’s is heel groot.

jan abel wassenbergh schilderij na restauratie

jan abel wassenbergh schilderij voor restauratie

Twee prachtige detail foto’s van tijdens en na restauratie
schilderij restauratie

★neem contact met ons op★

Voorbeeld 3

Het schilderij van Ger Jacobs is ingelijst in een witte krijt lijst. Beiden waren erg vuil. Aangezien zowel de lijst als het schilderij onder een laag roet bedekt waren. Ook een vergeelde vernislaag bedekte het heldere kleurenpalet van Jacobs. Samen met stagiaire Sanne van Joost heeft Marjan de Visser het schilderij en de lijst schoongemaakt. Beoordeel zelf de verschillen.

schilderij en lijst voor restauratie

schilderij en lijst na restauratie

 

 

 

 

 

voorbeeld 2

Een schoon schilderij in het Zuiderzee Museum. Het portret met dame is afkomstig uit een particuliere collectie. En het is onlangs aangekocht door het Zuiderzee Museum. Zij vinden het belangrijk dat hun collectie er goed uit ziet. Uiteraard kan een berookt schilderij niet op een museumzaal hangen. Samen met het schilderij is ook de lijst schoon gemaakt. Beoordeel zelf het verschil.

schilderij en lijst na schoonmaken

schilderij en lijst na schoonmaken

schilderij en lijst voor schoonmaken

schilderij en lijst voor schoonmaken

voorbeeld 1

Een boeiend verhaal is de restauratie van het portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh. De naam alleen al maakt je nieuwsgierig. Wie was deze man? Hij was heer van Landgoed Verhildersum te Leens. In 2017 is het portret gerestaureerd in het restauratieatelier. De lijst is gerestaureerd door collega Josien van der Werf. Een prachtig gerealiseerd project waar onderzoek naar herkomst van de lijst en restauratie in teamverband een goede onderbouwde restauratie opleverde.

voor restauratie een portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh heer van Verhildersum te Leens

voor restauratie een portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh heer van Verhildersum te Leens

schilderij en lijst na restauratie; een portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh heer van Verhildersum te Leens

schilderij en lijst na restauratie; een portret van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh heer van Verhildersum te Leens

★neem contact met ons op★