een scheur in een schilderij repareren

Een scheur in een schilderij repareren is een belangrijk onderdeel in de restauratiewerkzaamheden.

Restauratieatelier Marjan de Visser is gespecialiseerd in het repareren van scheuren. Dat kan bij scheuren van verschillende formaten en oorsprong. Daarvoor gebruik de restaurator diverse herstel technieken. Want deze geven het schilderij weer de oorspronkelijke uitstraling. Hierbij is een korte uitleg op zijn plaats. Namelijk bij een verouderd schilderij is het doek vaak bros. Daarom ontstaat hier een harde scheur in het linnen. Maar bij jonge schilderijen is het linnen nog flexibel. Dus na beschadiging is het linnen veelal uitgerekt. Daarbij ontstaat een rafelige scheur.

Een scheur in een schilderij is helaas een regelmatig voorkomende schade. Natuurlijk is dit erg jammerlijk voor de eigenaar. 

een scheur in een schilderij reparerenVeelal is een scheur een ongeluk. Bijvoorbeeld een schilderij is gevallen of een voorwerp is tegen een schilderij gevallen. Natuurlijk is hierdoor is de beleving van het schilderij volledig aangetast. Helaas is ook de waardering voor het schilderij hierdoor verminderd. Veelal is een scheur in een schilderij aanleiding om een schilderij helemaal te laten restaureren. Daarvoor bent u bij restauratieatelier Marjan de Visser aan het juiste adres. Want wij hebben een ruime vakkennis en praktijkervaring. En met gebruik van de juiste materialen en technieken is uw schilderij weer prachtig hersteld.

Voor het herstellen van een scheur in een schilderij gebruikt Marjan de Visser verschillende technieken.

een scheur in een schilderij repareren

Een scheur in een schilderij laten repareren:

Een kleine scheur van ca. 1 cm herstellen gaat doorgaans met een flexibele lijm film en een non-woven tissue. Zodoende is een flexibele en sterke reparatie gecreëerd. Echter grote rafelige scheuren waarbij het doek is uitgerekt, worden eerst onder druk geplaneerd. Soms kan hierbij vocht helpen om het doek te laten ontspannen. Hierbij kan de druk bestaan uit een gewicht of een vacuüm tafel. Maar bij grote scheuren bestaat de behandeling veelal uit het her-weven van de doek structuur. Uiteraard is het een tijdroven de klus die veel geduld vereist. Om daarbij een sterke reparatie te verkrijgen worden er draadjes over de scheur in het doek verlijmd. Deze restauratie is uitvoerbaar onder de microscoop. De techniek wordt aangeduid als ‘tear mending’. Begrijpelijk dat deze restauraties veel tijd en geduld vergen. Daarom is een onzichtbare restauratie een grote uitdaging voor de restaurator. Vooral als the taat om een scheur in een schilderij repareren.

een scheur in een schilderij repareren