Menu

een scheur in een schilderij repareren

Een scheur in een schilderij repareren is een belangrijk onderdeel in de restauratiewerkzaamheden.

tear mending tijdens het repareren van een scheur in een schilderij

Restauratieatelier Marjan de Visser is gespecialiseerd in het repareren van scheuren. Dat kan bij scheuren van verschillende formaten en oorsprong. Daarvoor gebruik de restaurator diverse herstel technieken. Want deze geven het schilderij weer de oorspronkelijke uitstraling.

Hierbij is een korte uitleg op zijn plaats. Namelijk bij een verouderd schilderij is het doek vaak bros. Daarom ontstaat hier een harde scheur in het linnen. Maar bij jonge schilderijen is het linnen nog flexibel. Dus na beschadiging is het linnen veelal uitgerekt. Daarbij ontstaat een rafelige scheur.

Een scheur in een schilderij is helaas een regelmatig voorkomende schade. Natuurlijk is dit erg jammerlijk voor de eigenaar. 

Veelal is een scheur een ongeluk. Bijvoorbeeld een schilderij is gevallen of een voorwerp is tegen een schilderij gevallen. Natuurlijk is hierdoor is de beleving van het schilderij volledig aangetast. Helaas is ook de waardering voor het schilderij hierdoor verminderd. Veelal is een scheur in een schilderij aanleiding om een schilderij helemaal te laten restaureren. Daarvoor bent u bij restauratieatelier Marjan de Visser aan het juiste adres. Want wij hebben een ruime vakkennis en praktijkervaring. En met gebruik van de juiste materialen en technieken is uw schilderij weer prachtig hersteld.

Voor het herstellen van een scheur in een schilderij gebruikt Marjan de Visser verschillende technieken.

Een scheur in een schilderij laten repareren:

Een kleine scheur van ca. 1 cm herstellen gaat doorgaans met een flexibele lijm film en een non-woven tissue. Zodoende is een flexibele en sterke reparatie gecreëerd. Echter grote rafelige scheuren waarbij het doek is uitgerekt, worden eerst onder druk geplaneerd. Soms kan hierbij vocht helpen om het doek te laten ontspannen. Hierbij kan de druk bestaan uit een gewicht of een vacuüm tafel. Maar bij grote scheuren bestaat de behandeling veelal uit het her-weven van de doek structuur. Uiteraard is het een tijdroven de klus die veel geduld vereist. Om daarbij een sterke reparatie te verkrijgen worden er draadjes over de scheur in het doek verlijmd. Deze restauratie is uitvoerbaar onder de microscoop. De techniek wordt aangeduid als ‘tear mending’. Begrijpelijk dat deze restauraties veel tijd en geduld vergen. Daarom is een onzichtbare restauratie een grote uitdaging voor de restaurator. Vooral als the taat om een scheur in een schilderij repareren.

een scheur in een schilderij repareren bij schilderij restauratie

Een kleine scheur van ca. 1 cm herstellen gaat doorgaans met een flexibele lijm film en een non-woven tissue. Zodoende is een flexibele en sterke reparatie gecreëerd. Echter grote rafelige scheuren waarbij het doek is uitgerekt, worden eerst onder druk geplaneerd. Soms kan hierbij vocht helpen om het doek te laten ontspannen. Hierbij kan de druk bestaan uit een gewicht of een vacuüm tafel.

Maar bij grote scheuren bestaat de behandeling veelal uit het her-weven van de doek structuur. Uiteraard is het een tijdroven de klus die veel geduld vereist. Om daarbij een sterke reparatie te verkrijgen worden er draadjes over de scheur in het doek verlijmd. Deze restauratie is uitvoerbaar onder de microscoop. De techniek wordt aangeduid als ‘tear mending’. Begrijpelijk dat deze restauraties veel tijd en geduld vergen. Daarom is een onzichtbare restauratie een grote uitdaging voor de restaurator. Vooral als the taat om een scheur in een schilderij repareren.

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on social media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste post

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »

Kunst op het Stoomschip de Rotterdam

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom.  Toen het schip

lees verder »
hendrick ten oever

portretten door Hendrick ten Oever

Dames portretten door Hendrick ten Oever Ten Oever is als portrettist zeker ook actief geweest in Groningen. In het boekje uit 1953 vonden we portretten van de Groninger adel. Vier van zijn portretten hangen op deMenkemaborg in Uithuizen en zijn eigendom van het Groninger Museum.

lees verder »
Hendrick ten Oever

Hendrick ten Oever

Een zoektocht in Groningen Dit is het eerste deel over de ontdekking van een schilderij van Hendrick ten Oever Marjan de Visser en Marya Albrecht restaureerden een schilderij in opdracht van Landgoed Verhildersum. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door

lees verder »