Het laatste avondmaal – Jannes de Vries

Het laatste avondmaal – Jannes de Vries schilderde in opdracht voor de kerk in Vries.

Jaren geleden kreeg de Protestantse Gemeente in Vries twee schilderijen van een kerkganger aangeboden. Ze zijn geschilderd door Jannes de Vries, een drieluik met ‘Kindje Jezus in de stal met Josef en Maria’ en ‘Het laatste Avondmaal’. Bezorgde kerkleden maakten zich sterk voor herstel van deze schilderijen en startten een fundraising. neem contact met ons opHet laatste avondmaal - Jannes de Vries

De condities van ‘Het laatste avondmaal

Het laatste avondmaal - Jannes de VriesHet laatste schilderij had door de jaren in een vochtige kerk zwaar geleden. Want de verflaag was op meerdere plekken gebarsten en los komen te staan. Helaas waren er ook veel stukjes verf al afgebrokkeld en verdwenen. Maar tijdens onderzoek in het restauratieatelier Marjan de Visser bleek het schilderij ook ernstig vervuild te zijn. Uiteraard was dit te verwachten na zo veel jaren in een kerk te hebben gehangen.

Restauratie van het schilderij ‘Het laatste avondmaal’ van Jannes de Vries

schilderij schoonmakenOp witte donderdag is een start gemaakt met de reiniging van het verf oppervlak. Het schilderij is niet gevernist. De verflaag is mat en poreus. Jannes de Vries gebruikte het paletmes bij het scheppen van ‘Het laatste avondmaal’. Er is veel structuur in de verflaag aanwezig. Met een wattenstaafje en watermengsel dat speciaal voor dit schilderij is vervaardigd, wordt het vuil van het oppervlak gerold. Een donkergrijs laagje vuil verdwijnt van het schilderij. De watjes worden zwart. De heldere kleurstelling die Jannes de Vries koos voor de compositie komen tevoorschijn.

Andere delen van het schilderij zijn gereinigd met een penseel. Aan het penseel zit een naald waaruit het reinigingsmiddel druppelt. Afname van het opgeloste vuil gaat met de Aspeed, die het vocht opzuigt.

Het laatste avondmaal - Jannes de Vries - schoonmaken

neem contact met ons op

Versie ‘Laatste avondmaal’

Ook de Protestantse gemeente in Winschoten heeft een versie van het schilderij. Deze lijkt sterk op het schilderij uit Vries. Dezelfde figuren rondom de tafel met het brood en de glaasje wijn. Echter deelt Jezus het brood. Het meest opmerkelijke verschil is dat alle discipelen aandachtig naar Jezus kijken. Net alsof hij tegen hen praat.

Jannes de Vries en ‘De Ploeg schilders’

Jannes de Vries wordt gerekend tot een schilder van de Ploeg. Net als Johan Dijkstra, Jan Altink en ook Jan Wiegers schilderde hij het Groninger Landschap. Hij kreeg in 2019 een overzichtstentoonstelling in Kunst aan de Dijk in Kortenhoef. Daarbij is een catalogus uitgegeven waarin Marjan de Visser een stuk schreef over de schildertechniek van Jannes.