Cleaning of Acrylic Painted Surfaces

Cleaning of Acrylic Painted Surfaces

Canadian Conservation Institute, hosting CAPS6 in 2014

CAPS, is de afkorting voor ‘Cleaning of Acrylic Painted Surfaces’. Gestart in 2002 met een symposium over de reiniging van acrylverf en later uitgegroeid tot een internationaal onderzoek naar acrylverf, de history, samenstelling, veroudering en reiniging. Sinds 2009 zijn er wereldwijd 6 workshops gegeven. De organiserende partijen zijn de Getty Conservation Institute in California, de VS, de Canadian Conservation Institute in Ottawa, Canada en de Tate Modern in Londen, UK. Dit jaar is de workshop voor de 6e keer gehouden dus CAPS6. De docenten bij de workshop Cleaning of Acrylic Painted Surfaces¬†waren Tom Learner (GCI), Bronwyn Ormsby (Tate, London), Alan Phenix (GCI) en Chris Stravoudis, (freelance conservator, Los Angeles). De docenten worden bijgestaan door Melinda Keefe, senior scheikundig onderzoeker bij Dow Chemicals. De workshop vond plaats in Ottawa, Canada bij de Canadian Conservation Institute. De workshop heeft zowel aandacht voor de theorie als de praktijk. Vooral de praktijkervaring van de deelnemers is zeer waardevol voor het programma. De docenten gebruiken deze ervaringen om het onderzoek te sturen. Daarom is uitwisseling van ervaringen en kennis van groot belang. Alle 18 deelnemers meten en testen gedurende de workshop het aangeleverde testmateriaal met dezelfde middelen. De verflagen worden voorafgaand aan het testen gemeten met de Horiba twin meters op zuurtegraad (pH) en conductiviteit (mS/cm). Het testmateriaal bestaat uit lapjes voorgegrond linnen met daarop acrylverf in de kleuren wit, geel, oranje, rood en groen van verschillende merken zoals Talens, Liquitex, Golden en Winsor& Newton.

paint sample CAPS6

Titanium White Liquitex acrylic paint sample

De aangeleverde testmiddelen zijn op basis van waterige oplossingen zoals Buffers en Surfactants, maar ook op basis van oplosmiddelen als Shellsol D38 en D4. Daarnaast werden Micro Emulsies (ME) getest. De restauratoren werden uitgedaagd om het aangeleverde testmateriaal verder te verfijnen door zelf nieuwe combinaties van de Micro Emulsies te maken. Gels en macro emulsies op basis van Pemulen TR2 en Velvesil Plus konden ook worden aangepast. Niet alleen de gebruikte middelen zijn in een test van belang ook de applicatie van het middel. Er kon worden gewerkt met wattenstaafjes, sponsjes en zachte acryl penselen. De deelnemende restauratoren vergeleken tussendoor elkaars resultaten tijdens ingeplande discussies.

Dow chemicals heeft diverse surfactant Micro Emulsies getest in haar laboratorium.

Micro Emulsies maken

De workshop Cleaning of Acrylic Painted Surfaces duurde 3 1/2 dag en werd gehouden van 12 tot en met 15 augustus 2014 bij de Canadian Conservation Institute in Ottawa, Canada. De deelnemende restauratoren kwamen uit Canada, de VS en Marjan de Visser was als enige uit Europa afkomstig. De restauratoren werken in prive ateliers en in musea en houden zich voornamelijk bezig met de restauratie van hedendaagse en moderne schilderkunst.

horiba meter

Chris Stravoudis explains the Horiba meter during CAPS6 by Canadian Conservation Institute in 2014