Een dag in het restauratieatelier

Een dag in het restauratieateliermarjan de visser

Hier een impressie van een dag in het restauratieatelier marjan de visser. Vandaag heerlijk met twee van mijn collega’s en een stagiaire aan het werk in het atelier. Iedereen heeft een schilderij of lijst geïnstalleerd en zit geconcentreerd te werken. Onder de video is een beschrijving van de details die je ziet.

★neem contact met ons op★

De werkzaamheden

Milou zit aan de hoge tafel. Ze reinigt een grote goudkleurige lijst met ornamenten. Deze lijst hoort om een familieportret van de familie Sichterman. Lijst en schilderij zijn onlangs door het Groninger Museum aangekocht van de familie. De familie Sichterman was in de 17e eeuw een zeer belangrijke familie in Groningen. Wanneer schilderij en lijst zijn behandeld gaan ze naar het museum.

Op tafel ligt een schilderij van Jannes de Vries. Het is in bezit van de Protestantse gemeente van Vries. Het is een drieluik met een religieuze voorstelling. Kindje Jezus in de stal met Maria en Jozef. De figuren op het schilderij zijn gebaseerd op tekeningen gemaakt in Marokko. De matte olieverf vertoont veel opstaande verfschollen. Deze ben ikzelf aan het hechten.

Noa behandelt een schilderij van een particulier. Dit schilderij heeft problemen met verfschollen en verfverlies. In het verleden was het hiervoor al eens behandeld. Noa heeft het hele schilderij eerst gereinigd. De losse verflagen geconsolideerd en de lacunes gevuld. Nu is ze de lacunes aan het retoucheren met paars en zwart.

En dan tot slot Diana, zij behandelt een 17e eeuws familieportret uit particulier bezit. Deze familie is geen relatie van de eigenaar. Die vond het een mooie voorstelling. Nu is hij op zoek naar wie er op het schilderij is geportretteerd. Diana heeft vuil, vernis en overschildering verwijderd. De eigenaar is al een keer komen kijken en heeft uitleg gekregen over het proces. Een dikke, donkere plamuur wordt nu voor een deel weg gekrabd met een scalpel.

★neem contact met ons op★