the MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018

MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018 voor restauratoren uit heel Nederland.  De mengdagen werden georganiseerd door Zuhura Iddi en Marjan de Visser. Beide zijn zelfstandig schilderij restauratoren. De afkorting MCP staat voor Modular Cleaning Program. Deze methode wordt gebruikt voor schilderijen reinigen en andere kunstvoorwerpen.

the MCP mengdagen

Het was de tweede keer dat zij samen ‘The MCP mengdagen” organiseerde. De eerste keer was in 2013. Er deden 19 restauratoren aan mee. Er waren schilderij restauratoren, moderne kunst restauratoren. Maar ook meubel restauratoren, lijst restauratoren. En zelfs een restaurator ikonen. En ook een restaurator etnografica.  De lokatie in Scheveningen was geweldig. Want er waren twee  ateliers beschikbaar. Deze zijn van meubelrestauratoren Michiel de Vlam en Brigitte Taal. Na het tweedaagse mengen gaf Marjan de Visser een korte demonstratie. Hoe gebruik je The MCP set in de praktijk .

chelators in conservation

mixing surfactant in conservation

mixing buffers in conservation

Samen zorgden deze groep restauratoren voor het mengen van 5 Buffers. Van pH van 5,0 tot pH 9,5. Er werden 2 sets van vijf chelators gemengd. Die bestond uit een zwakker chelator met citroenzuur ,en een sterke chelator van EDTA. Twee surfactants werden gemengd. Bij de set werden 3 Pemulens gemixt. Hier was de pH 6,5 – 7,5 en 8,5.

Bij deze set is een concentraat van azijnzuur en ammonium hydroxide (10%) meegeleverd. Hiermee kunnen de  aangepaste reinigingswaters worden gemaakt. Er is naast de water mengsel set ook een oplosmiddelen set gemengd. In totaal werden er 6 verschillende oplosmiddelen gels gemaakt. De gels zijn op basis van Carbopol EZ en Ethomeen C12 en C25.

 

 

 

Bovenal was het ook een sociale gelegenheid. Het restauratieveld in Nederland is klein. Maar er zijn verschillende disciplines. Deze treffen elkaar niet vaak. Deze mengdagen maakten dit mogelijk. Samen mengen en werken. Praten over het werk. En tijdens de lunch gezellig in de zon eten en drinken.

pemulen in conservation the mcp mengdagen 2018

The MCP mengdagen 2018 georginiseerd door Zuhura Iddi en Marjan de Visser the mcp mengdagen in scheveningen The MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018