the MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018

MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018 werden door Zuhura Iddi en Marjan de Visser beide zelfstandig schilderij restauratoren georganiseerd voor collega restauratoren uit heel Nederland. The afkorting staat voor Modular Cleaning Program. De methode wordt gebruikt voor schilderijen reinigen en andere kunstvoorwerpen.

the MCP mengdagen

Het was de tweede keer dat zij samen ‘The MCP mengdagen” organiseerde. De eerste keer was in 2013. Er deden 19 restauratoren aan mee. Er waren schilderij restauratoren, moderne kunst restauratoren, meubel restauratoren, lijst restauratoren en een restaurator ikonen en een restaurator etnografica.  De lokatie in Scheveningen bestond uit twee ateliers van meubelrestauratoren Michiel de Vlam en Brigitte Taal. Na het tweedaagse mengen gaf Marjan de Visser een korte demonstratie hoe je The MCP set in de praktijk gebruikt.

chelators in conservation

mixing surfactant in conservation

mixing buffers in conservation

Samen zorgden deze groep restauratoren voor het mengen van 5 Buffers in de pH van 5,0 tot pH 9,5. Er werden 2 sets van vijf chelators gemengd, een zwakker chelator met citroenzuur en een sterke chelator van EDTA. Twee surfactants werden gemengd. Bij de set werden 3 Pemulens gemixt, pH 6,5 – 7,5 en 8,5. Bij deze set is een concentraat van azijnzuur en ammonium hydroxide (10%) meegeleverd voor het maken van de aangepaste reinigingswaters. Er is naast de watermengselset ook een oplosmiddelenset gemengd. In totaal werden er 6 verschillende oplosmiddelen gels gemaakt op basis van Carbopol EZ en Ethomeen C12 en C25.

 

 

 

 

pemulen in conservation the mcp mengdagen 2018

The MCP mengdagen 2018 georginiseerd door Zuhura Iddi en Marjan de Visser the mcp mengdagen in scheveningen The MCP mengdagen Scheveningen 7 & 8 juli 2018

Please follow and like us:
error