Mesdach

 DIT IS ZEELAND –  Salomon Mesdach

 

Salomon Mesdach  

Mesdach schilderde dit familieportret in 1612. Hij werkte toen in Middelburg maar eigenlijk is hij een schilder uit Antwerpen. De geportretteerde familie Van Vlierden is ook oorspronkelijk afkomstig uit Antwerpen maar waren net als de kunstenaar gevlucht naar Middelburg. Het is te zien in Dit is Zeeland.

Het schilderij behoort tot de collectie van het Haags Historisch Museum en wordt nu uitgeleend aan het Zeeuws Museum in Middelburg voor een nieuwe tentoonstelling die heet ‘Dit is Zeeland’ en opent vanaf 13 Mei 2017.

Retoucheren schilderij Mesdach

Nog een maand de tijd om de portretten te retoucheren. Doordat de verf sleets is geworden van ouderdom vervagen de portretten. Met kleine puntjes in de lacunes te zetten wordt de schildering weer krachtig van uitstraling. Ook de gelaatsuitdrukkingen worden wat zachter, want vooral de grootmoeder kijkt ons wel erg streng aan. Door de retouches wordt ze ineens vriendelijker.
Het vraagt rust en concentratie om de hele dag puntjes te zetten, maar het is heerlijk om te doen en aan het einde van de dag zie je ook goed resultaat van het werk. Ik gebruik voor dit schilderij een retoucheerverf op basis van Aquazol, het merk heet QoR en werkt heel fijn. Ik heb een zeer uitgebreid palet tot mijn beschikking en kan alle huidkleuren mengen. Iedere geportretteerde heeft een andere kleur gekregen van Mesdach. 

De tentoonstelling

Kom zelf maar kijken in Middelburg vanaf mei 2017 hangt het schilderij van Mesdach op zaal in de tentoonstelling ‘Dit is Zeeland’.

salomo mesdach in de tentoonstelling 'dit is zeeland' in het Zeeuws museum in Middelburg