Dit is Zeeland

Dit is Zeeland

Dit is Zeeland

Dit is Zeeland

De achtergrond over het schilderij Mesdach

Dit is Zeeland is de titel van de nieuwe permanente tentoonstelling in het Zeeuws Museum die Vandaag op 13 mei 2017 opent in Middelburg. Het wordt een feestelijke opening die de hele dag zal duren en waarvoor iedereen welkom is. Daarom  kwamen gisteren de transporteurs van Hizkia van Kralingen om het schilderij van Salomon Mesdach voor deze tentoonstelling ophalen. Hij schilderde in de 17e eeuw (1612) het familieportret vanGuillaume Sweerts, zijn vrouw Gillina van Vlierden, hun vier kinderen en haar ouders Balthasar van Vlierden en Catharina Nieuwels. Zowel geportretteerden als de schilder kwamen oorspronkelijk uit Antwerpen en waren gevlucht naar Middelburg. Misschien wilden ze zich wel laten portretteren als nieuwe burgers van Middelburg om te laten zien dat ze zich niet verslagen voelden en aanzien genoten. Ook Dit is Zeeland

De restauratie

In Restauratieatelier Marjan de Visser is het schilderij dat uit de collectie komt van het Haags Historisch Museum gerestaureerd om hun waardigheid en status volop te kunnen laten zien. Het schilderij was vuil met een laag nicotine en een vergeelde vernis en er zaten verkleurde overschilderingen op. Dit alles is weg gehaald en de oude schades zijn opnieuw hersteld.  

De sociale media rond Dit is Zeeland

Als je de voorbereidingen van de tentoonstelling Dit is Zeeland wilt volgen, op twitter heeft het Zeeuws Museum onder #DitisZLD allemaal foto’s en filmpjes gepost over de uitruiming, de restauraties en de inrichting van de tentoonstelling. En er is een video van Omroep Zeeland waarin Peter Sinke (voormalig Archivaris bij het Zeeuws Archief) een voorproefje neemt!

★neem contact met ons op★