Old_Restorator MdV 2020-2023

schilderijen restaurator
marjan de visser

schilderijen restaurator
marjan de visser

Schilderijen restaurator Marjan de Visser restaureert schilderijen. Hiervoor behaalde zij veel certificaten bij masterclasses. Marjan is gespecialiseerd in new cleaning methods. Ook wel afgekort met The MCP.  Haar motto is life long learning.

The MCP cleaning method

opleiding schilderijen restaurator

In 1992 startte Marjan de Visser haar praktijkopleiding. Ze kreeg hiervoor de mogelijkheid in het atelier van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Twee jaar later richtte zij in Den Haag haar eigen schilderijenrestauratie atelier op. Sindsdien restaureert Marjan de Vissers schilderijen in haar eigen atelier.

Eerder behaalde Marjan haar Bachelors in de schilderkunst. Deze opleiding volgde zij aan de Kunstacademie te Arnhem. Vervolgens behaalde zij een extra Certificaat Scheikunde. Daarnaast heeft Marjan vele certificaten behaald. De meeste zijn op gebied van conservering en restauratie. Maar ook voor preventieve conservering van kunstobjecten. In 2011 behaalde zij haar master in de Museologie.

Haar motto is: “Life long learning is waar ik me prettig bij voel en wat ik belangrijk vind”.

schilderijen restauratie certificaten

De certificaten werden behaald bij opleiding instituten in binnen en buitenland. Zoals bij het RCE (Rijks Cultureel erfgoed) Amsterdam. En ook bij Stichting SRAL in Maastricht. In het buiteland bij IAP in Londen. Maar ook bij INP Parijs. Tot slot is dit ook mogelijk bij de vereniging Restauratoren Nederland. Marjan haar specialisatie is reiniging van ongeverniste en geverniste olieverf schilderijen. Maar zeker ook ongeverniste acrylverf schilderijen. Marjan reinigt volgens de New Cleaning Methods, ontwikkeld door Richard WolbersMomenteel onderzoekt zij de mogelijkheden van acrylverf reiniging met mircro emulsies. Eveneens door Wolbers in de schilderij restauratie geïntroduceerd. Daarom volgde ze in augustus van 2014 de workshop CAPS’Cleaning of Acrylic Painted Surfaces’. Deze werd gegeven in Ottawa bij het Canadian Conservation Institute.

 

ervaring schilderij restaurator

Marjan de Visser restaureert graag schilderijen uit haar favoriete kunstperiodes. Dit  zijn: ‘de Ploeg’ Schilders uit Groningen 1e helft 20e eeuw. Daarnaast de internationale kunstenaars beweging CoBra 2e helft 20e eeuw.  Zeker ook moderne schilderkunst uit de 20e eeuw en de hedendaagse schilderkunst. Maar ook schilderijen uit de 17e eeuw. Het geldt zowel voor schilderijen op linnen en paneel. Sinds 1994 ook schilderijen afkomstig uit Indonesië. Daar heeft ze een kleine  klantenkring. Dit zijn de zogenaamde  ‘Mooi Indië” schilderijen. Het betreft kunstenaars zoals G.P. Adolfs, Annemarie Blaupot Ten Cate. Maar ook C.L. Dake, Leo Eland en  Auke Sonnega.

 

schilderij restauratie ervaring in het buitenland

Hierdoor is Marjan haar interesse gewekt voor de invloed van het tropische kimaat op olieverfschilderijen. Want de temperatuur (T) is in de tropen vele malen hoger. En ook de luchtvochtigheid (RV) is het gehele jaar door hoog. Maar liefst twee keer restaureerde Marjan in Jakarta. Dit waren schilderijen van Indonesische kunstenaars als  Affandi, Sudjojono, Lee Man Fong en Hendra Gunawan.

Marjan de Visser restaureert ook schilderijen op Curaçao. Daar werkte zij vanaf 2005 vier maal. De eerste keer was op uitnodiging van Stichting Landhuis Bloemhof, waarvoor Marjan de collectie moderne kunst behandelde. Andere opdrachten waren twee19e eeuwse portretten van Landhuis Rooi Catootje en het Joods Cultureel Historisch Museum.

Schilderij restaurator en Museoloog

Naast schilderijen restaurator behaalde Marjan de Visser in 2011 haar Mastertitel Museologie. Dit deed zij aan de Reinwardt Academie te Amsterdam. Dit stelt Marjan in staat om musea extra services te verlenen. Marjan denkt mee over collectie management. Ook schrijft zij bijlagen over hanteren van kunstwerken. Eveneens voert zij en risico analyses uit in depots. Voor het Erfgoedhuis Zuid-Holland werd Marjan meerdere malen gevraagd voor de cursus Beheer en Behoud. Dit deed zij samen met Judith Tegelaers.

Marjan de Visser haar Curriculum Vitae, en Masters scriptie zijn op aanvraag verkrijgbaar.

bemiddeling

Als een opdrachtgever een schilderij verkopen wil, bemiddelt Marjan voor een geschikte adviseur. Marjan de Visser is lid van de vakvereniging Restauratoren Nederland, ze was is opgenomen in het Restauratoren Register. Sinds 2019 is er een nieuw Restauratoren Register waarvoor zij zich nog moet aanmelden. Ze heeft de ethische code ondertekend.  Marjan de Visser is ook lid van de Internationale Museum Vereniging ICOM (International Council of Museums) en van ICOM-CC (committee for conservation).

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Follow me on social media

Laatste post

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

Lees meer »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

Lees meer »

Kunst op het Stoomschip de Rotterdam

Op het Stoomschip de Rotterdam, over de restauratie van een paneel door Martinus Schouwman door schilderijen restaurator Marjan de Visser op de dag van Vrienden van stoomschip de Rotterdam op 22 januari 2023 in de grand balroom.  Toen het schip

Lees meer »
hendrick ten oever

portretten door Hendrick ten Oever

Dames portretten door Hendrick ten Oever Ten Oever is als portrettist zeker ook actief geweest in Groningen. In het boekje uit 1953 vonden we portretten van de Groninger adel. Vier van zijn portretten hangen op deMenkemaborg in Uithuizen en zijn eigendom van het Groninger Museum.

Lees meer »