petrus van schendel

Petrus van Schendel schilderde ‘De aanbidding van Christus” zo rond het midden van de 19e eeuw.

Het is en romantische voorstelling in groot formaat want het schilderij is ongeveer vier meter hoog en drie meter breed. Het hing enkele jaren in het Stedelijk Museum Breda aan Parade.

Deze maand (juli 2017) verhuist het schilderij naar Hong Kong. Het schilderij heeft Breda verlaten met hulp van kunsttransporteur Hizkia van Kralingen, en ging eerst naar opslag bij Neumann & Vettin in Amstelveen. Om het pand te kunnen verlaten moest het doek eerst van het raam worden gehaald. In het depot van Neumann & Vetting is het doek weer op het raam gemonteerd. En heeft N & V speciaal een kist op maat gemaakt.

De conservering en het hele plan van aanpak voor het schilderij van Petrus van Schendel werd verzorgd door Restauratieatelier Marjan de Visser. Samen met een team van vijf restauratoren heeft Marjan de Visser het schilderij van het spieraam gehaald, opgerold en op de nieuwe lokatie weer op het spieraam gezet. Een team dat goed voorbereid was en het plan van aanpak geheel had doorgesproken. Tijdens die sessies werden alle mogelijke problemen aangehaald en oplossingen bedacht.  Het team was hierdoor heel goed op elkaar is ingespeeld. Het was een prachtige conservering  opdracht die in drie dagen kon worden afgerond. Met dank aan het Stedelijk Museum Breda en Christel Kordes.

petrus van schendel

petrus van schendel,

van links naar rechts Eden Christian (stagiaire Universiteit Melbourne, Australie), Zuhura Iddi, Aldo Manzo, Marya Albrecht en Marjan de Visser

 

 

Please follow and like us:
error