petrus van schendel

Petrus van Schendel schilderde ‘De aanbidding van Christus” zo rond het midden van de 19e eeuw.

Het schilderij van Petrus van Schendel is en romantische voorstelling in groot formaat. Want het schilderij is ongeveer vier meter hoog en drie meter breed. Het heeft enkele jaren in het Stedelijk Museum Breda aan Parade gehangen.

Transport schilderij

Deze maand (juli 2017) verhuist het schilderij naar Hong Kong. Het schilderij heeft Breda verlaten met hulp van kunsttransporteur Hizkia van Kralingen.  Het moest eerst naar opslag bij Neumann & Vettin in Amstelveen. Helaas was het veel te groot om door de deur het pand te verlaten. Daarom moest het doek op lokatie van het raam worden gehaald.  In  het depot van Neumann & Vetting is het doek weer op het raam gemonteerd. Voor transport naar Hong Kong heeft N&V speciaal een kist op maat gemaakt.

Conservering schilderij

De conservering en het hele plan van aanpak voor het schilderij van Petrus van Schendel werd verzorgd door Restauratieatelier Marjan de Visser. Samen met een team van vijf restauratoren heeft Marjan de Visser het schilderij van de muur gehaald. Voorzichtig is het op de vloer gelegd. Daarna is het doek van het spieraam gehaald losgehaald. Vervolgens is het schilderij langzaam en precies opgerold. Natuurlijk met de beeldzijde naar buiten!. Anders zou de verflaag eraf breken. Zorgvuldig werd het ingepakt. Zo kon het schilderij op transport. En op de Amstelveense lokatie is het weer op het spieraam gezet. Voorafgaand aan het opspannen is een steundoek van Trivera op het raam geniet. Zo werd het doek stevig ondersteund tijdens het transport.

Teamwerk

Het team was goed voorbereid! Want het plan van aanpak was vooraf tot in details doorgesproken. Tijdens die sessies werden alle mogelijke problemen aangehaald en oplossingen bedacht. Het team bleek hierdoor heel goed op elkaar te zijn ingespeeld. Dit was een prachtige conservering opdracht die in drie dagen kon worden afgerond. Met dank aan het Stedelijk Museum Breda en conservator  Christel Kordes.

Petrus van Schendel

Het team achter het schilderij door Petrus van Schendel,

Van links naar rechts Eden Christian (stagiaire Universiteit Melbourne, Australie), Zuhura Iddi, Aldo Manzo, Marya Albrecht en Marjan de Visser