Menu

schilderij restaurator-moderne schilderkunst

schilderij restaurator-moderne schilderkunst

Je kan nooit te vroeg beginnen met rondkijken welk beroep je zult gaan kiezen…

misschien wil je wel schilderij restaurator worden! schilderij restaurator-moderne schilderkunst bijvoorbeeld.

Op een sombere zondag namiddag ga ik -schilderij restaurator- toch mijn restauratie atelier in, om een vroeg schilderij van Bram Bogard te reinigen.  Komt mijn dochter van 10 binnen…die zegt dat ze ook een schilderij wil restaureren. Ze mag het  testschilderij -op straat gevonden- restaureren. Na een korte uitleg rolt ze met een Adjusted water het vuil van het verfoppervlak met een zelf gerold wattenstaafje. Super ijverig… en schoon dat het wordt! Zal ze echt een schilderij restaurator worden?

Zelf ben ik schilderij restaurator geworden omdat ik op de kunstacademie in Arnhem -waar ik van 1983-1988 aan de afdeling vrije kunst studeerde-  er achter kwam dat ik meer interesse had in de materie en de opbouw van een schilderij dan het scheppen van kunst. Ik bekwaamde me in het maken van spanramen, het opspannen van doeken en het prepareren met konijnenlijm. Au bain marie werd de lijm verwarmd en door mij geduldig in dunne lagen op het doek aangebracht. Mijn doekjes van toen zien er nog goed uit! Destijds werd het voor mij  al duidelijk dat ik meer met schilderij restauratie en schilderij restaurator moderne schilderkunst had dan met het kunstenaars bestaan. Vooral moderne schilderkunst heeft mijn aandacht omdat ik uit ervaring weet hoe divers en bizar moderne schilderijen kunnen zijn. Als student was ik geinspireerd door de Duitsers, vooral George Baselitz en Anselm Kiefer. De kunstakademie bleek dan ook niet het eindstation. Ik zocht mijn weg verder …tot ik mijn doel bereikte in een eigen schilderij restauratieatelier in Den Haag. Nu ben ik al 20 jaar zelfstandig als schilderij restaurator-moderne schilderkunst (nov 2014). Het leren gaat oneindig door… Inmiddels conserveer ik zelf de werken van Anselm Kiefer. En zo zie je dat kinderen heel snel oppikken wat je doet, het is kijken en na doen. Ze zijn meesters in het kopiëren.

schilderij restauratie moderne schilderkunst

schilderij restauratie-moderne schilderkunst

★ Mijn kennis van schilderijen en de liefde voor restauratie in het algemeen deel ik graag met collega’s en opdrachtgevers ★

Share on Social Media

Inhoudsopgave

Follow Us

Laatste Posts:

Arthur Brand redt Lentetuin

Arthur Brand redt Lentetuin uit handen van de onderwereld! Het is te danken aan de recherche van Regionale Eenheid Midden-Nederland en Arthur Brand dat Lentetuin, geschilderd door Vincent van Gogh in 1884, weer terug is in het Groninger Museum.  Behind the

lees verder »

Jacob Por in Agathakerk

Jacob Por maakte deze plafondschildering op het tongewelf van de Agathakerk (Agathatsjerke) in Oudega in 1922. De tijd waarin de Ploegschilders door het Groninger land trokken en rond Blauwborgje hun kleurrijke expressionistische schilderijen schilderden. En ook de tijd waarin opgravingen

lees verder »

Openluchtmuseum het Hoogeland

Familie Louis Trip Het Openluchtmuseum het Hoogeland heeft van de Familie Trip een schilderij in bruikleen.  Het is Louis Trip die samen met zijn vrouw Christina voor de Warffumborg staan. Daarbij zijn ze omringd door hun kinderen in allegorische kleding

lees verder »

Michiel de Ruyter

Michiel de Ruyter en Anna van Gelder in de vernieuwde opstelling ‘Ga mee naar Zee’ van Muzeeum in Vlissingen Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder zijn ca. 1680 geschilderd door Ferdinand Bol om te pronken met hun

lees verder »