schilderij restaurator-moderne schilderkunst

schilderij restaurator-moderne schilderkunst

Je kan nooit te vroeg beginnen met rondkijken welk beroep je zult gaan kiezen…

misschien wil je wel schilderij restaurator worden! schilderij restaurator-moderne schilderkunst bijvoorbeeld.

Op een sombere zondag namiddag ga ik -schilderij restaurator- toch mijn restauratie atelier in, om een vroeg schilderij van Bram Bogard te reinigen.  Komt mijn dochter van 10 binnen…die zegt dat ze ook een schilderij wil restaureren. Ze mag het  testschilderij -op straat gevonden- restaureren. Na een korte uitleg rolt ze met een Adjusted water het vuil van het verfoppervlak met een zelf gerold wattenstaafje. Super ijverig… en schoon dat het wordt! Zal ze echt een schilderij restaurator worden?

Zelf ben ik schilderij restaurator geworden omdat ik op de kunstacademie in Arnhem -waar ik van 1983-1988 aan de afdeling vrije kunst studeerde-  er achter kwam dat ik meer interesse had in de materie en de opbouw van een schilderij dan het scheppen van kunst. Ik bekwaamde me in het maken van spanramen, het opspannen van doeken en het prepareren met konijnenlijm. Au bain marie werd de lijm verwarmd en door mij geduldig in dunne lagen op het doek aangebracht. Mijn doekjes van toen zien er nog goed uit! Destijds werd het voor mij  al duidelijk dat ik meer met schilderij restauratie en schilderij restaurator moderne schilderkunst had dan met het kunstenaars bestaan. Vooral moderne schilderkunst heeft mijn aandacht omdat ik uit ervaring weet hoe divers en bizar moderne schilderijen kunnen zijn. Als student was ik geinspireerd door de Duitsers, vooral George Baselitz en Anselm Kiefer. De kunstakademie bleek dan ook niet het eindstation. Ik zocht mijn weg verder …tot ik mijn doel bereikte in een eigen schilderij restauratieatelier in Den Haag. Nu ben ik al 20 jaar zelfstandig als schilderij restaurator-moderne schilderkunst (nov 2014). Het leren gaat oneindig door… Inmiddels conserveer ik zelf de werken van Anselm Kiefer. En zo zie je dat kinderen heel snel oppikken wat je doet, het is kijken en na doen. Ze zijn meesters in het kopiëren.

schilderij restauratie moderne schilderkunst

schilderij restauratie-moderne schilderkunst