stage in het restauratieatelier

Deze twee dames lopen stage in het restauratieatelier Marjan de Visser

stage in het restauratieatelier

stagiaires behandelen schilderijen van kees timmer voor de komende tentoonstelling in Museum More

Over de schilderijen en de kunstenaar Kees Timmer

Ze behandelen schilderijen van Kees Timmer. Hij is een Rotterdammer die erg goed was in het schilderen van dieren. Deze gaf Kees graag menselijke trekken mee. De dieren zijn charmant, ze zijn ondeugend. En soms kijken ze wel heel ongedurig of onschuldig. Ook bij de kunstuitleen in Rotterdam zijn werken van hem in de collectie opgenomen. Zij hebben onder andere het prachtige en grote schilderij ‘circustent’. Ik vind zijn litho’s zeer herkenbaar. Want de lijnvoering in Kees Timmer zijn litho’s is elegant en sierlijk. Twee jaar geleden kwam ik er een tegen in een ‘Tweedehands zaakje’ in Middelburg. Het waren twee antilopen die tegen elkaar aan geleund staan.  De schilderijen hebben een vormentaal die grafisch oogt. Echt recht voor z’n raap, en dat is zeer Rotterdams! Opvallend is de onderschildering. Als je goed naar de schilderijen kijkt zie je nog de lijnpatronen die Kees heeft weg geschilderd. En in meerder schilderijen heeft Kees heldere kleuren overgeschilderd met zwarte en grijze tonen. Zijn zwart lijkt wel van fluweel.

Restauratie schilderij Kees Timmer

We restaureren voor particuliere eigenaren en de Rotterdamse kunstuitleen aan schilderijen die in bruikleen zijn gevraagd. Want Kees Timmer krijgt een solo in Museum More. En dat is zeer verdient! De tentoonstelling heet ‘Mens & Dier’.  Ik ga zeker kijken, want ik wil graag een overzicht van zijn oeuvre zien. Al ken ik toch al veel van zijn schilderijen en werken op papier.

Stagiaires restauratie schilderijen

Op de foto over stage in het restauratieatelier staat links Sofie, ze reinigt  ‘de acrobate’. Ze is student Conservering en Restauratie aan de UVA. Elisabeth -die rechts staat- reinigt ‘de dompteur met beren’. Zij studeert in Cambridge aan de Hamilton Kerr Institute, een onderdeel van het Fritzwilliam museum. Leuk om te zien hoe ze hun praktijk ervaring met elkaar delen en zo samen stapsgewijs door het proces gaan. Ik kijk mee en laat ze zo veel mogelijk zelf alles wikken en wegen, uitzoeken en ontdekken! En dat kunnen ze goed. ik geef de stagiaires af en toe een duwtje als het nodig is. We delen onze ervaringen, en natuurlijk kijken naar elkaars werk om ervan te leren.

Wil je informatie over stage in het restauratieatelier mail of bel Marjan de Visser.