NANNINGA

NANNINGA

In augustus en september 2016 was ik aan het werk in een huis aan de Sportlaan in Den Haag. Daar was een muurschildering van kunstenaar Nanninga ontdekt tijdens een verbouwing. De aannemer en de nieuwe eigenaar van het pand herkende de speciale waarde van dit kunstwerk! Daarom kreeg ik de opdracht om een conservering voorstel te schrijven en kreeg de opdracht tot herstel.

‘Topschildering  komt tevoorschijn bij verbouwing’

http://www.ad.nl/den-haag/topschildering-komt-tevoorschijn-bij-verbouwing~ae7aa8cd/

‘Een prachtig project doordat het een werk is uit de periode van de ‘Wederopbouw’ net als de CoBrA schilderijen waar ik mij voor interesseer. En omdat er veel communicatie was met de eigenaar tijdens de werkzaamheden.

Van dit soort projecten waarbij de driehoek eigenaar-kunstwerk-restaurator in balans is wordt ik heel gelukkig. Hier een detail en impressies van het kunstwerk door Nanninga.

een detail genomen uit de conservering van de wandschildering door Nanninga

oude restauraties verwijderen

nanninga_sportlaan147_juni2016

nanninga sportlaan den haag voor conservering

De overschilderingen a) in de rode figuur in het midden en b) bij het blauwe figuur het oog en de wenkbrauw, zijn verwijderd met een watermengsel waarvan de zuurtegraad en de geleidbaarheid zijn aangepast pH 8,5 mS2,0 (Citroenzuur en NH3OH). De overschildering rondom de rode figuur – op witte kalkdrager – is verwijderd met een metaalbinder pH8,5 mS 4,0 (EDTA en NaOH) nagereinigd met aangepast water pH 8,5. Overdadige overschilderingen zijn verwijderd met een scalpel (nr 15). De uitgevoerde stuc restauraties die te hoog en onregelmatig waren zijn verwijderd. Eerst met een speksteenschraper en daarna met een scalpel. In de lichtblauwe partij links in het midden zijn veel en diverse restauraties uitgevoerd, hier is gekozen om alleen de meest storende partijen te verwijderen en verder met retoucheren de schades beter te te integreren in het originele beeld.

 

nanninga voor conservering

nanninga detail voor conservering

 

 

nanninga na conservering detail

nanninga detail na conservering

Nieuwe delen aanvullen

Met Injectiemortel (KP1060) Jahn International B.V. te Pannerden, is de ontbrekende stuclaag aangevuld. Daarna is met acrylverf van Golden de kleur weer aangevuld.

Please follow and like us:
error