Pigment identificatie onder de polarisatiemicroscoop
PIGMENT IDENTIFICATIE_AUG2015 PDF
Polarisatiemicroscopie wordt binnen de onderzoekswereld niet als een volwaardige onderzoeksmethode gezien, althans in Engeland. Een groot deel van de conclusies is gebaseerd op subjectieve waarneming. Toch verschaft het veel kennis en inzicht en is het een zeer eenvoudig toe te passen empirische onderzoeksmethode voor pigmentidentificatie. Daarbij ligt het financieel binnen het bereik van iedere restaurator en dient als uitgangspunt voor verder onderzoek. Pigmenten zijn daarbij ook heel erg mooi onder de microscoop,
Dit jaar werd de workshop die georganiseerd is door International Academic Projects (IAP) voor het eerst gegeven door geoloog Tracey Chaplin. Zij is co-auteur van de Pigment Compendium. Er waren zeven cursisten uit verschillende landen. Er was een schilderijenrestaurator uit Turkije, een studente conservering uit Doha, Qatar, een universitair onderzoeker uit Innsbruck, een promoverende restaurator uit Finland en twee restauratoren uit Engeland.
De opzet van de cursus is dat de cursisten uiteindelijk zelfstandig onder een polarisatiemicroscoop een onbekend pigment kunnen identificeren. Een voor een werden de identificatie stappen onder Plane Polarised Light (PPL) en onder Crossed Polarised Light (XPL) afgewerkt waarbij we monsters te zien kregen waarvan de namen bekend waren. De volgende stap was het identificeren van een bekend pigment met behulp van de Combined Pigment Flow charts (een stroomdiagram). De in de Combined Pigment Flow charts geformuleerde vragen leidt de onderzoeker stap voor stap verder naar de naam van het onbekende pigment. De Combined Pigment Flow charts is ontworpen rondom zes groepen pigmenten. Er zijn zes kaarten, een voor bruin-zwart opake pigmenten, blauwe pigmenten, kleurloze-witte pigmenten, groene pigmenten, oranje-rood-roze en paarse pigmenten en gele pigmenten. Tot slot is er nog een lijst met pigmenten die niet zijn opgenomen in de Combined Pigment Flow charts. Tracey heeft recent nog enkele verfijningen en verbeteringen in deze kaarten aangebracht om het zoekproces te verbeteren. De finale bestond uit de identificatie van ‘mysterie pigmenten’ waarvan we geheel zelfstandig met polarisatiemicroscoop en de Combined Pigment Flow charts het pigment moesten determineren/identificeren.
lees meer in het pdf artikel: pigment identificatie
Identification of Pigments under the Microscope 20-23 July 2015, Londen.
Georganiseerd door International Academic Projects
Docent: Tracey Chaplin
Locatie: City and Guilds of London Art School, London
Marjan de Visser, schilderij restaurator, Den Haag